logo

Vox Populi: Circa 40% din respondenţi declară că nu au încredere nici într-un politician


https://www.ipn.md/ro/vox-populi-circa-40-din-respondenti-declara-ca-nu-au-7967_1017941.html

Aproape 40% din respondenţii studiului Vox Populi, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor,declară că nu au încredere în niciun politician moldovean, transmite IPN. Totuşi, dintre cei care au încredere, de cea mai mare se bucură Iurie Leancă.

Preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, a comunicat într-o conferinţă de presă că cel mai mare număr de voturi la compartimentul încredere l-a acumulat Iurie Leancă, actualul prim-ministru în exerciţiu, care se bucură de încrederea a aproape cu 15% de respondenţi. După acesta urmează Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat – 11,8%, Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat – 10,6%, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor – 10,2% şi Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor – 9,4%.

Cu procentaj mai mic se regăsesc în clasamentul privind încrederea şi Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, Renato Usatîi, liderul Partidului Patria, Igor Corman, deputat PDM, Zinaida Greceanîi, preşedintele fracţiunii PSRM, şi Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Populare Antimafie.

Victor Mocanu a remarcat că la întrebarea dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova, 14,3% din cei chestionaţi ar vota cu Iurie Leancă, 13,4% – cu Igor Dodon, 12,2% – cu Marian Lupu, 11,3% – cu Vlad Filat, iar peste 10% cu Vladimir Voronin. Pentru actualul preşedinte ar vota puţin peste 2% din respondenţi.

Studiul sociologic „Anul 2014 în opinia populaţiei din Republica Moldova” este iniţiat şi desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova şi Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Cercetările de teren, în cadrul sondajului au fost efectuate în perioada 8-20 ianuarie 2015, pe un eşantion de 1171 respondenţi din 79 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de 3,0%.