logo

Votat în prima lectură: sintagma „limba română” în toate legile


https://www.ipn.md/ro/votat-in-prima-lectura-sintagma-limba-romana-in-toate-7967_1095567.html

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Deputații comuniști și socialiști au fost revoltați de inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate, blocând tribuna legislativului. Potrivit lor, majoritatea parlamentară vrea să modifice Constituția printr-o lege ordinară. Autorii, la rândul lor, susțin că este vorba despre o inițiativă legislativă tehnică ce rezultă din obligativitatea executării actelor Curții Constituționale, transmite IPN.

Prin proiect, deputații PAS mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională. Acestea se conțin în actele Curții Constituționale.

„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a insistat deputata Veronica Roșca, una dintre autorii proiectului.

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați pe fundalul strigătelor din opoziție. Ulterior, într-un briefing de presă, deputații BCS au criticat proiectul de lege prin care, potrivit lor, se propune modificarea denumirii limbii în textul Constituției printr-o lege ordinară. Aceștia mai spus că acest proiect a fost exclus ieri de Biroul permanent al Parlamentului, iar astăzi a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare la solicitarea partidului de guvernământ.

Vasile Bolea a menționat că în Constituție este specificat clar cum pot fi modificate textele acesteia. Potrivit legii supreme, Parlamentul poate adopta legi ordinare care se votează cu majoritatea deputaților prezenți la ședință; legi organice – votate cu majoritatea deputaților aleși și legi constituționale care modifică sau abrogă texte constituționale. Procedura constituțională prevede că un text din Constituție poate fi modificat sau abrogat fie prin referendum, fie prin proceduri în Parlament. Orice inițiativă de modificare a Constituției urmează să fie semnată de cel puțin 1/3 din deputați, să primească avizul pozitiv al Curții Constituționale, să fie înregistrată în Parlament timp de 6 luni de zile, iar peste 6 luni să fie votat cu 2/3 din deputați.