Votarea în lectură finală de către Parlament a sistemului electoral mixt s-a produs pe fundalul a două manifestații, una de susținere și alta de protest. Cele două tabere au fost despărțite de cordoane de polițiști pentru a evita altercațiile. Susținătorii s-au împrăștiat imediat cum inițiativa a fost votată, iar protestatarii și-au continuat acțiunea până după prânz, deplasându-se și la Președinție pentru a-i cere șefului statului să nu promulge legea, transmite IPN.
Manifestanții s-au adunat în fața Parlamentului până să înceapă ședința în plen. Susținătorii au fost lăsați să se apropie de clădirea legislativului, în timp ce protestatarii au fost opriți mai aproape de stradă. Aproape de ora 10.00, deputatul democrat Sergiu Sârbu a ieșit în fața susținătorilor, organizați de Asociația „Credință Patriei”, confirmându-le că legea va fi votată.
Între timp, într-un briefing în incinta Parlamentului liberalii anunțau că nu vor susține inițiativa, pe care au calificat-o drept „ultimul act al siluirii democrației din Moldova”. La ședința în plen, și comuniștii au spus că nu votează.
Modificarea sistemului electoral a fost promovată în lectură finală cu votul a 74 de deputați. Odată ce vestea s-a răspândit printre protestatari, liderul PPDA Andrei Năstase a încercat să ajungă în Parlament, dar a fost împiedicat de forțele de ordine. Manifestanții din cele două tabere s-au stropit cu apă, fiind necesară intervenția forțele de ordine.
La scurt timp după votul din Parlament, susținătorii votului mixt și-au încheiat acțiunea și au plecat din fața Parlamentului. Pe de altă parte, acțiunii de protest organizate de partide extraparlamentare s-au alăturat deputații Partidului Comuniștilor și ai Partidului Liberal, care au părăsit plenul Parlamentului. La președinție, unde s-a îndreptat coloana ulterior, protestatarii au cerut prezenta șefului statului în faţa mulțimii, dar Igor Dodon nu a ieșit. După aproape încă o oră de protest, acțiunea s-a încheiat, manifestanții anunțând că vor relua protestele vineri, 21 iulie, la ora 12.00.
În același timp, Parlamentul a emis un comunicat de presă în care le mulțumește tuturor celor care au participat la dezbaterile organizate pentru a îmbunătăți proiectul de lege. Potrivit președintelui legislativului Andrian Candu, în Parlament s-a ajuns la un compromis, deoarece a fost păstrat sistemul proporțional pentru jumătate din parlamentari și create circumscripții uninominale pentru alegerea altor 51 de deputați. „Următorul exercițiu de vot se va realiza printr-un nou sistem, este un început nou pentru țară. Am realizat promisiunea făcută ani de-a rândul oamenilor de majoritatea partidelor, care s-au angajat și au câștigat alegeri prin promovarea sistemului mixt de vot”, a mai spus Candu. Totodată, șeful legislativului a amintit că toți au dreptul să protesteze, dar protestele trebuie desfășurate într-un cadru legal. „Avem lege care permite protestul, dar și norme care reglementează cum se organizează protestul. Regret comportamentului lui Andrei Năstase și a tuturor celor care au manifestat agresiv, supărați că oamenii nu au răspuns invitației lor. Regret și condamn orice comportament agresiv”, a spus președintele Parlamentului.