logo

Vot final pentru restricțiile de a candida pentru reprezentanții partidelor neconstituționale


https://www.ipn.md/ro/vot-final-pentru-restrictiile-de-a-candida-pentru-reprezentantii-7965_1098552.html

Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care impune restricții de participare la alegeri pentru reprezentanții partidelor declarate neconstituționale. Restricția se va aplica pe un termen cuprins între trei și cinci ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale pentru persoanele care la momentul declarării neconstituționalității formațiunii erau membri ai organului executiv al partidului, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional, transmite IPN.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Partidului Acțiune și Solidaritate în contextul ajustării cadrului normativ legat de lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul politic Șor neconstituțional și l-a dizolvat.

Proiectul de lege prevede că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali. Totodată, au fost acceptate amendamente care prevăd majorarea termenului de restricție exercitării dreptului de a fi ales pentru categoriile de persoane prevăzute, de la trei la cinci ani.

Inițiativa legislativă a mai fost completată cu o prevede care îi permite organului electoral să constate faptele de corupere a alegătorilor și să dispună anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a propus completarea Codului Penal cu două infracțiuni ce țin de traseismul politic. Coruperea pasivă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune se va pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, cu amendă de până la 300 000 de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de până la șase ani, cu amendă de până la 200 000 de lei. Pentru ambele infracțiuni sunt prevăzute forme agravante.