Majoritatea parlamentară a votat în lectură finală proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor. Deputații Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit ședința în semn de protest față de acest proiect, iar cei din Partidul Șor nici nu s-au prezentat la ședință, acuzând majoritatea parlamentară că este „o mașinărie de vot”, transmite IPN.
Proiectul prevede crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP. Comisia va fi constituită din șase membri. Trei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție. Comisia de evaluare va analiza și averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile pe care le au.
Încă până a fi prezentat raportul Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a declarat că este de neînțeles lipsa de reacție și atitudine față de recomandările Comisiei de la Veneția. „Considerăm că proiectul conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare și considerăm că acest proiect mai trebuie discutat”, a solicitat deputatul.
Președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, a declarat că pe platformă parlamentară a fost organizată deja o consultare cu toți cei interesați și o consultare specială cu fracțiunile parlamentare. „La această consultare nu a venit niciun reprezentant al opoziției. Acesta este interesul lor pentru acest proiect de lege”, a subliniat parlamentara.
Supus votului, proiectul a fost votat în lectură finală de 63 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.