logo

Vorbind despre pace în Ucraina, Kremlinul dorește pământuri până-n vestul vestului, articol


https://www.ipn.md/ro/vorbind-despre-pace-in-ucraina-kremlinul-doreste-pamanturi-pana-7978_1105439.html

Condițiile Kremlinului pentru demararea ipotetică a negocierilor de pace sunt o capcană întinsă de Federația Rusă comunității internaționale, un adevărat cal troian. Orice acceptare a condițiilor părții ruse și instalarea unei „păci rusești” în Ucraina ar fi cea mai mare greșeală și ar duce la permanentizarea istorică a amenințării reprezentată de Federația Rusă la adresa tuturor statelor europene, dar mai ales la adresa Republicii Moldova, României și Ucrainei, spune o analiză publicată în stiripesurse.ro, preluată de IPN (articolul în întregime aici).

Liderul rus Putin nu dorește pacea, crede autorul. În condițiile sale expuse recent, Putin cere ultimativ și ce nu a putut ocupa samalvolnic ori menține prin forța armelor, inclusiv orașe cheie precum Herson și Zaporojie. Este greu de crezut că Ucraina ar renunța de bunăvoie la regiuni recuperate și apărate cu niște costuri umane și materiale imense.

Orice formulă de pace în Ucraina trebuie discutată doar dacă și Kievul este prezent la negocieri, care trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, conform celor hotărâte de autoritățile de la Kiev.

Referindu-se la spațiul la vest de Ucraina, autorul afirmă că Republica Moldova, România, dar și alte state europene și nu numai sunt ținta unui război hibrid total declanșat de serviciile federale de spionaj de la Moscova, rezistând în pofida tuturor predicțiilor negative. Această reziliență a majorității statelor afectate, pe fondul capacității Ucrainei de a rezista în fața armatei invadatoare ruse ar fi dezonorată de acceptarea unei păci care să nu țină cont de necesitățile de securitate pe termen lung ale Ucrainei, Republicii Moldova, României și altor state.

Posibilitatea ca Ucraina să fie transformată într-o Transnistrie mai mare ori într-un stat nefuncțional trebuie privită cu îngrijorare de Chișinău, având în vedere că acest model va servi ca un precedent în strategia Federației Ruse în raport cu fostele colonii ale URSS.

Autorul consideră că ușurința cu care este folosit cuvântul pace în declarațiile unor factori politici pro-ruși din Republica Moldova, fără a identifica în mod clar statul agresor, nu face decât să întineze noțiunea de pace. Fără o conștientizare a cauzei actualului război din Ucraina nu putem vorbi de o pace pe termen lung.

Moldova are peste 1200 de kilometri de graniță cu Ucraina și orice formulă de pace trebuie să țină seama și de interesele de securitate ale Republicii Moldova pe termen mediu și lung. Retragerea contingentului de ocupație rus și a serviciilor de spionaj federale de la Moscova din raioanele de est ale Republicii Moldova trebuie să fie o condiție absolută pentru a putea pacifica regiunea și pentru a facilita reintegrarea în spațiul constituțional.

Așa cum sublinia și președinta Maia Sandu, extinderea Uniunii Europene, este în esență un proiect de pace pe termen lung, fiind și cea mai bună investiție într-o pace și stabilitate durabile pe continentul european. O astfel de pace ar aduce beneficii tuturor popoarelor care locuiesc în regiune.

Pacea nu trebuie să devină o piatră de moară pentru integrarea europeană a Ucrainei ori Republicii Moldova, nu este o soluție și nu este decât o amânare a unor noi conflicte sângeroase declanșate de către Federația Rusă împotriva noastră, afirmă autorul.