Societatea civilă şi autorităţile şi-au fixat drept sarcină să elimine vopsele cu conţinut de plumb din Moldova până în 2020. „Venim cu efortul de a reduce impactul plumbului asupra sănătăţii”, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Asociaţiei „EcoContact”, Andrei Isac.
Cerinţele de eliminare a vopselelor cu conţinut de plumb vor fi integrate în toate domeniile de dezvoltare socio-economică din Republica Moldova, în special în construcţii, industrie, educaţie etc. Andrei Isac a spus că în 2017 vor intra în vigoare actele legislative care se referă la gestionarea deşeurilor şi substanţelor toxice.
„Ne dorim ca, odată cu intrarea în vigoare a acestora, să eliminăm importul şi producerea vopselelor cu conţinut de plumb în Moldova. Să eliminăm definitiv, cum este sarcina globală, la care au aderat 86 de ţări. Suntem bucuroşi că şi Ministerul Mediului s-a alăturat acestei iniţiative. Sperăm că până în 2020 vom scăpa cu totul de vopselele cu plumb din Moldova”, a spus Andrei Isac.
În prezent, pe cutiile de vopsele nu întotdeauna se menţionează dacă conţin plumb, chiar dacă producătorii şi importatorii trebuie să afişeze avertismente cu privire la conţinutul de substanţe toxice şi posibilele consecinţe asupra sănătăţii.
Preşedintele Asociaţiei „EcoContact” a mai spus că producătorii trebuie să înceteze prompt utilizarea substanţelor cu conţinut de plumb în producere. Companiile care au trecut la producerea vopselelor fără plumb trebuie să-şi certifice produsele prin intermediul terţilor independenţi. Şi consumatorii sunt încurajaţi să aleagă doar vopsele fără conţinut de plumb, mai ales dacă le utilizează în locuinţe, şcoli, parcuri şi locuri de joacă.
Centrele de sănătate publică, organizaţiile pentru consumatori şi alte părţi implicate trebuie să susţină eliminarea vopselelor cu conţinut de plumb, să desfăşoare activităţi de informare şi să protejeze copiii de expunerea la plumb prin vopsele, praf şi sol, precum şi alte surse, a mai spus preşedintele Asociaţiei „EcoContact”.