Etichetele energetice şi fişele cu informații despre consumul de energie vor însoți toate aparatele electrocasnice, fie că vor fi vândute în magazine, în magazine online sau oferite spre închiriere, transmite IPN cu referire la Legea privind etichetarea produselor cu impact energetic.
Scopul Legii precum a menționat viceministrul economiei Tudor Copaci este promovarea aparatelor electrocasnice eficiente energetic, care pot reduce consumul de energie.
Potrivit prevederilor acestei legi, orice publicitate pentru un anumit model de produse cu impact energetic trebuie să includă informaţii privind impactul energetic, clasa de eficienţă energetică şi preţul produsului.
Agenția pentru Eficiență Energetică va organiza informarea agenților economici şi a populației privind avantajele etichetării energetice, iar Agenția pentru Protecția Consumatorilor va monitoriza corectitudinea aplicării etichetelor energetice şi va avea dreptul să ceară retragerea produsului din comerț, dacă prescripțiile sale nu vor fi îndeplinite.
Legea nu se va aplica produselor utilizate (second-hand); mijloacelor de transport de persoane sau mărfuri; plăcuţelor indicatoare a caracteristicilor tehnice sau echivalentului acestora ataşat pe produse din raţiuni de siguranţă.
Studiile realizate în alte ţări au constatat că din electrocasnice, cel mai mare consumător de energie electrică în gospodărie sunt frigiderul şi congelatorul, cu 47% din totalul de energie facturată. Iluminatul consumă 21% din energia electrică a casei; 10% - maşina de spălat (dotată cu storcător), 7% - aparatura muzicală şi 5% - televizorul.
În perioada 2001 – 2008, consumul de energie în gospodăriile casnice din Moldova a crescut cu 48%, această creştere se datorează dotării sporite cu aparate de uz casnic. O gospodărie casnică din Republica Moldova consumă anual în mediu aproape 1400 kWh, comparabil cu cel din țările baltice şi România. Cumulativ, către anul 2020, aparatele casnice vor atinge un consum de peste două ori mai mare față de anul 2009, dacă nu se va întreprinde nimic. Însă, dacă aparatele electrocasnice nou-procurate vor fi eficiente energetic, facturile populației s-ar putea reduce cu peste 820 mln lei.
Copaci a mai spus că, deşi legea a fost publicată recent în Monitorul Oficial, ea va intra în vigoare în octombrie/ noiembrie, când vor fi elaborate regulamentele privind informația ce urmează a fi conținută în etichetele aplicate pe aparatele electrocasnice.