logo

Voluntarii YK consultați în elaborarea Planului strategic în sănătatea adolescenților


https://www.ipn.md/ro/voluntarii-yk-consultati-in-elaborarea-planului-strategic-in-sanatatea-adolescen-7967_1047110.html

Peste 100 de adolescenți, voluntari ai centrelor din rețeaua Youth Klinic Moldova (YK), nimite și centre de sănătate prietenoase tinerilor, au fost consultați în elaborarea unui Plan strategic în sănătatea adolescenților care va fi prezentat organelor competente, pentru aprobarea lui la nivel național. În cadrul unui eveniment de totalizare a activității rețelei Youth Klinic Moldova pentru anul 2018, organizat cadrul Proiectului moldo-elvețian „Generație Sănătoasă”, adolescenții și tinerii, prezenți în calitate de experți, au avut misiunea să identifice principalele probleme de sănătate și dezvoltare cu care se confruntă generația lor. De asemenea, organizatorii le-au solicitat punctul de vedere și în privința soluțiilor, transmite IPN.

Adolescenții au vorbit despre bulling, lipsa educației sexuale în școli, probleme de sănătate reproductivă, efort fizic scăzut în rândul elevilor, consumul de droguri și alcool, dar și despre relații problematice între părinți și copii, depresia în rândul tinerilor, probleme de nutriție, lipsa de cunoștințe în gestionarea emoțiilor la adolescenți etc. S-a vorbit despre faptul că substanțele nocive (tutun, alcool) sunt foarte accesibile în Republica Moldova, despre traume și accidente în rândul tinerilor și lipsa unor modele în rândul adulților în ceea ce privește modul sănătos de viață. În context, tinerii experți și-ar dori acțiuni mai energice pentru a schimba situația. Chiar ei au venit cu propuneri care vor fi reflectate în Planul strategic.

Potrivit coordonatoarei Proiectului, Galina Leșco, participanții cunosc bine situația: în calitate de voluntari ai centelor de sănătate prietenoase tinerilor, ei au desfășurat numeroase activități de informare și educare a semenilor, atât în școli, cât și în comunitate. În multe raioane, voluntarii au lucrat cu tineri din grupuri vulnerabile, în altele s-au axat în special pe localități rurale. Tot ei participă la procesul de planificare a activității centrelor din rețeaua YK. ”Opinia lor are o mare valoare și poate sta alături de cea a experților internaționați, de acea am ținut neapărat să le auzim opiniile până la  elaborarea Planului strategic în sănătatea adolescenților”, a menționat Galina Leșco.

Valeria Cuzuioc, voluntară la Centrul YK „Armonia” din Rezina, spune că nivelul de deschidere a tinerilor depinde de vârstă, tema abordată, dar și de prezența maturilor. Dacă aceștia sunt prezenți, le este jenă să se expune. „Prin activitățile noastre, vrem să apropiem de tineri modul sănătos de viață, modul prietenos de a interacționa, pentru a fi o generație cu valori bune”, a spus tânăra.

Sorin Cenușa, voluntar la Centrul YK „Atis” din Bălți, împreună cu echipa a reușit să organizeze mai multe activități de promovare a modului sănătos de viață. De exemplu, fumătorilor li-au propus să schimbe o țigară pe un măr. Tânărul spune că unii dintre ei chiar au acceptat, în schimbul unui pachet de țigări, un coș cu mere. Cât privește educația sexuală, băieții sunt rușinoși, fetele fiind mul mai informate.

Și în Ungheni, voluntarii Centrului YK „Impuls” au realizat mai multe acțiuni de informare, în program fiind și altele, așa ca: „Ziua Umbrelelor” sau „Ziua Familiei”, care au devenit o tradiție, spune Alexandra Țîcu, voluntară.

Rețeaua Youth Klinic Moldova cuprinde 41 de centre prietenoase tinerilor, care își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din republică. Centrele YK au un singur scop: să ofere suport specializat adolescenților și tinerilor în soluționarea problemelor de sănătate și de dezvoltare cu care se confruntă, dar și pentru prevenirea acestor probleme prin promovarea unui mod sănătos de viață. În total, centrele prietenoase tinerilor YK numără circa 400 voluntari.

Proiectul moldo-elvețian „Generație Sănătoasă - servicii de sănătate prietenoase tinerilor”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), este implementat de AO „Sănătate pentru tineri” și Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor ”NEOVITA”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.