logo

„Voluntarii Victoriei” planifică desfășurarea a peste 50 de evenimente și acțiuni în 2024


https://www.ipn.md/ro/voluntarii-victoriei-planifica-desfasurarea-a-peste-50-de-evenimente-si-actiuni--7967_1102590.html

Organizația internațională „Voluntarii Victoriei” planifică organziarea și desfășurarea a peste 50 de evenimente și acțiuni în 2024, îndreptate spre pre educarea patriotică a tinerei generații și păstrarea memoriei eroilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Vladislav Clampa, voluntar, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că organizația și-a planificat pentru acest an să continuie proiectul „Slovo Pabeditelia”. De asemenea, planifică să desfășoare o acțiune în toată țara de îngrijire a mormintelor militarilor. Va fi desfășurată acțiunea „Ține-mă minte” – o expoziție cu imagini de pe vremea războiului. De asemenea, voluntarii vor ajuta veteranii războiului și le vor face vizite.

Potrivit lui Vladislav Clampa, în Moldova veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial nu le este acordată suficientă atenție. Pensia care le este oferită este mizeră, iar cei care pleacă din viață nu sunt conduși pe ultimul drum cu onoruri. Acest lucru arată adevărata față a actualei guvernări față de veterani. Organizația din care face parte va continua să susțină veteranii și să acorde atenție componentei educaționale a tinerilor.

Anastasia Pascar, elevă la unul din liceele din capitală, a vorbit despre evenimentele organizate de 9 mai, așa ca Valsul Victoriei, acțiuni de îngrijire a mormintele eroilor, dar și evenimente culturale, concursuri și olimpiade în școli. „Nu avem dreptul să uităm veteranii care au luptat pentru un cer senin deasupra capului. Suntem obligați să respectăm pe eroii care sunt în viață și care nu sunt atât de mulți”, a spus eleva.

Nichita Romenschii, responsabil de mass-media în cadrul organizației, susține că fiecare voluntar are un aport enorm în păstrarea memoriei eroilor războiului și a salutat implicarea tinerilor în diverse acțiuni comemorative.

Ecaterina Medvedeva, vicepreședinta organizației, a precizat că Republica Moldova s-a alăturat mișcării internaționale a „Voluntarii Victoriei” în 2018, iar până acum a desfășurat peste 500 de evenimente pe teritoriul țării. Ecaterina Medvedeva a insistat că „Voluntarii Victoriei” nu este un proiect politic.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.