logo

Voluntarii sunt îndemnaţi să doneze sânge şi să salveze vieţi


https://www.ipn.md/ro/voluntarii-sunt-indemnati-sa-doneze-sange-si-sa-salveze-vieti-7967_1005879.html

Mai multe centre de donare voluntară a sângelui vor fi deschise în capitală cu ocazia  Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată anual pe 14 iunie. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, şi are drept scop sensibilizarea populaţiei cu privire la necesitatea donării benevole de sânge pentru a salva viaţa oamenilor bolnavi.

Solicitată de IPN, directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a menţionat că în acest an evenimentele vor fi organizate cu sloganul:  „Donează sângedăruieşte viaţă”. Ziua Donatorului este organizată al 10-a an consecutiv. În cadrul evenimentului vor fi distribuite materiale informative, postere şi pliante cu tematica promovării donării de sânge voluntare şi sistematice.

„În intervalul 09.00- 15.00, toţi doritorii pot să doneze sânge în cele 4 centre deschise în Chişinău: scuarul Grădinii Publice „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Asociaţia medicală Teritorială Botanica, bd. Dacia, 5A, Pretura Ciocana, str. Mircea cel Bătrân, 4/3, Pretura Râşcani, str. Kiev, 3. Toţi donatorii vor primi pachete cu dulciuri şi sucuri”, a mai spus Svetlana Cebotari.

În acelaşi context, Svetlana Cebotari a specificat că numărul donatorilor de sânge este constant şi reprezintă circă 80 de mii de donaţii anual. Aceasta a mai spus că instituţiile medicale nu rămân niciodată fără rezerve de sânge, dar că acestea trebuie să fie înnoite permanent pentru că perioada de valabilitate a transfuziilor este de 35 de zile.

Potrivit informaţiilor Ministerului Sănătăţii, sângele recoltat anual asigură asistenţa a circa 150 de mii de bolnavi. Din cele 80 de mii de donări de sânge, doar 32 de mii sunt asigurate de către donatorii voluntari. Astfel, în perspectivă, Ministerul Sănătăţii, îşi propune drept obiectiv major să sporească anual cu cel puţin 5 % numărul donărilor voluntare. Comparativ cu anul 2005, când structura donărilor arăta doar 14% ca fiind donări voluntare, majoritatea constituind donările de la rude, în 2012 acest indicator s-a majorat până la 40 % din numărul total de donări.