logo

Voluntariatul corporativ rămâne un domeniu slab dezvoltat în Moldova


https://www.ipn.md/ro/voluntariatul-corporativ-ramane-un-domeniu-slab-dezvoltat-in-moldova-7967_1006126.html

Voluntariatul corporativ în Republica Moldova este reglementat prin Legea Voluntariatului, dar nu există mecanisme de aplicare. În lipsa unui regulament de implementare, mulţi dintre angajatori nu sunt cointeresaţi să încurajeze schimbul de experienţă, care implică o acţiune de durată, a declarat pentru IPN directorul executiv al Asociaţiei „Tineri pentru dreptul la viaţă”, Cristina Dolgher. 

Legislaţia îi obligă pe patroni să le permită angajaţilor se presteze munci neremunerate într-o organizaţie neguvernamentală sau într-o instituţie publică. Firmele mari aleg însă acţiuni de scurtă durată, precum campaniile de promovare sau cele de caritate, care fac vizibilă întreprinderea într-un termen mai scurt. Beneficiile voluntariatului corporativ, care sunt de lungă durată,  sunt de regulă ignorate de patroni, spune Cristina Dolgher.

Potrivit directorului Asociaţiei „Tineri pentru dreptul la viaţă”, voluntariatul promovează schimbul de experienţă dintre angajaţi şi membrii unei organizaţii sau instituţii. În cazul organizaţiilor neguvernamentale voluntariatul corporativ oferă şansa de a beneficia de serviciile unor specialişti calificaţi în diferite domenii. Angajaţii întreprinderii pot deprinde de la organizaţiile neguvernamentale anumite abilităţi de comunicare, de organizare în cadrul activităţii de voluntariat.

Directorul  ONG-ului a mai spus că practica voluntariatului corporativ este pe larg răspândită în statele europene, însă în Republica Moldova nu există o deschidere din partea mediului de afaceri de a se implica în acest gen de activitate. Cristina Dolgher a adăugat că recent a avut loc un atelier de lucru, la care au fost invitaţi peste 100 de reprezentanţi ai unor întreprinderi mari pentru a li se explica beneficiile voluntariatului corporativ, însă foarte puţini au dat curs invitaţiilor şi au participat la discuţii.