logo

Vladimir Voronin: Mecanismul de înregistrare a independenților a fost creat astfel ca aceștia să poată fi excluși în orice moment


https://www.ipn.md/ro/vladimir-voronin-mecanismul-de-inregistrare-a-independentilor-a-fost-creat-astfe-7965_1045663.html

Partidul Democrat a creat astfel procesul de înregistrare a candidaților independenți pe circumscripții uninominale la următoarele alegeri, încât aceștia pot fi excluși din cursa electorală în orice moment, dacă vor vedea că acesta are potențial. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

„Dacă vor vedea că acesta are autoritate în circumscripția unde candidează, va putea fi scos din cursă în orice moment”, spune Vladimir Voronin.

Potrivit lui, guvernarea a inventat procedura de acumulare a semnăturilor, care pot fi nevalidate, dacă pentru acest candidat semnează oameni care au mai semnat pentru alți politicieni. De asemenea, a fost inventat testul de integritate pe care un candidat ar putea să nu-l treacă pentru orice detaliu. „Apoi a fost inventat testul pentru verificarea sănătății. Toate aceste teste au fost inventate pentru a crea bariere, de exemplu, un candidat a trecut testul integrității, dar nu va trece la adunarea semnăturilor. Dacă a adunat semnăturile, nu treci testul privind sănătatea”, consideră liderul comuniștilor.

Despre propunerea de a reduce numărul deputaților, Vladimir Voronin spune că numărul parlamentarilor nu trebuie redus, făcând trimitere la practica altor țări din spațiul post-sovietic unde numărul populației este mai mic, iar numărul parlamentarilor este echivalent sau mai mare decât în Moldova. „Nu din acest lucru trebuie reduse cheltuielile. Trebuie să crească economia, majorată producția, agricultura, să se mărească piața, să crească exporturile. Din contul acestora trebuie să prospere țara, dar nu din reducerea a 10 sau 15 deputați”, a afirmat parlamentarul.

Referindu-se la activitatea actualului legislativ, Vladimir Voronin spune că pe întreg mandatul Parlamentului, legislativul trebuia să aibă 312 ședințe, dar a desfășurat doar 172 sau 55%. „Jumătate din mandat deputații nu au făcut nimic”,  a adăugat liderul PCRM.