Vladimir Voronin este personalitatea politică în care cetăţenii au cea mai mare încredere
https://www.ipn.md/ro/vladimir-voronin-este-personalitatea-politica-in-care-cetatenii-au-cea-7965_996800.html
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, este personalitatea politică în care cetăţenii Republicii Moldova au cea mai mare încredere. Pe al doilea loc se află Vlad Filat, urmat de Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, arată un sondaj realizat de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, la comanda Institutului GeoPOL, transmite Info-Prim Neo.
Sondajul a fost realizat în perioada 4-14 martie, înainte să fie ales preşedintele Republicii Moldova, pe un eşantion de 1128 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3.
În cadrul prezentării barometrului, directorul „CBS-AXA”, Ion Jigău, a declarat că 23,6% dintre respondenţi au declarat că Vladimir Voronin este persoana în care au cea mai mare încredere. 11,9% au spus că acea persoană este Vlad Filat, iar 7,5% s-au pronunţat pentru Marian Lupu. 5,7% au cea mai mare încredere în Mihai Ghimpu. Totodată, 40% dintre respondenţi au spus că nu au încredere în nimeni. La întrebarea închisă: „Câtă încredere aveţi în următoarele personalităţi politice?”, 36,2% dintre respondenţi l-au menţionat pe Vladimir Voronin, 28,1% – pe Vlad Filat, 25,5% – pe Dorin Chirtoacă şi 22,5% – pe Marian Lupu.
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, 72% dintre cetăţeni s-ar prezenta la urne, 9,7% dintre respondenţi probabil s-ar prezenta, 7,0% probabil nu s-ar prezenta, 5,8% nu s-ar prezenta şi circa 5% nu ştiu dacă ar veni la alegeri.
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, 33,7% dintre cetăţeni ar vota pentru PCRM, 16,1% – pentru PLDM, 10,6% ar vota pentru PDM şi 10,5% – pentru PL.
La întrebarea. „Pentru care partid politic nu aţi vota în niciun caz?”, 29,2% dintre respondenţi au spus că nu ar vota pentru PCRM, 26% – pentru PL, 14,7% – pentru PDM şi 10,7% nu ar vota pentru PLDM.
Acelaşi sondaj arată că 52,3% dintre cetăţenii Republicii Moldova doresc să fie modificată Constituţia astfel ca preşedintele să fie ales direct de către popor. 10,9 dintre cetăţeni cred că preşedintele trebuie să fie ales cu mai puţin de 51 de voturi ale deputaţilor şi 9,1% cred că trebuie să aibă loc alegeri parlamentare pentru ca un singur partid să obţină majoritatea voturilor în Parlament pentru alegerea preşedintelui.
Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a menţionat că există încă o popularitate destul de mare a opţiunii politice pentru comunism. Nostalgia sovietică este prezentă în Republica Moldova.
Institutul GeoPOL va efectua cu periodicitate sondaje în Republica Moldova şi România. Un asemenea sondaj urmează să aibă loc şi în România în luna aprilie.