logo

Vladimir Țurcanu spune că poate reda Chișinăului nu doar frumusețea, ci și istoria


https://www.ipn.md/ro/vladimir-turcanu-spune-ca-poate-reda-chisinaului-nu-doar-8006_1068946.html

Vladimir Țurcanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău, spune că poate reda Chișinăului nu doar frumusețea, ci și istoria. Potrivit candidatului, administrația locală trebuie să aibă o viziune pentru a proteja patrimoniul cultural, a-l restaura, exploata și valorifica. Odată restaurat și organizat acest patrimoniu, va putea fi folosit pentru a atrage turiști, transmite IPN.

„Ar trebui să lucrăm ca oamenii să înțeleagă că acest oraș este mai mult decât Arcul de Triumf, care apare în toate fotografiile”, a declarat Vladimir Țurcanu. Potrivit candidatului, la prima etapă trebuie de făcut o analiză a tot ce avem: ce clădiri, unde sunt ele, ce stiluri arhitectonice sunt, care este stadiul de degradare a acestora etc. Etapa a doua ține de restaurarea și valorificarea patrimoniului. Pentru restaurare se va putea apela la experiența orașelor românești, care au reușit să păstreze și să renoveze centrele vechi și vestigiile culturale și arhitecturale. La fel, se poate apela la granturi, finanțări și împrumuturi, care trebuie atrase într-un mare program de refacere a Chișinăului, menționează Vladimir Țurcanu.

În viziunea candidatului, uzinele și halele din perioada sovietică, acolo unde se poate face ceva, pot fi transformate, cum s-a făcut în multe orașe, unde clădirile au fost date pe mâna designerilor, artiștilor plastici, sculptorilor, care au făcut adevărate „bijuterii”. „Unde nu se mai poate face nimic – le vindem investitorilor care pot să le demoleze și să facă alte construcții, pe care să le valorifice, dar totul în baza unor planuri arhitecturale precise – pentru că și asta îi lipsește Chișinăului”, susține candidatul.

Vladimir Țurcanu mai spune că city-breakul este o practică tot mai dezvoltată și Chișinăul ar putea fi inclus în circuitul orașelor europene care sunt vizitate.

Retrospectiva evenimentelor electorale din 18 octombrie 2019