logo

Vladimir Socor: Rusia a cooperat cu autorități ilegale în organizarea alegerilor în Duma de Stat la Tiraspol


https://www.ipn.md/ro/vladimir-socor-rusia-a-cooperat-cu-autoritati-ilegale-in-7965_1084518.html

Organizând alegeri pe teritoriul necontrolat de autoritățile Republicii Moldova, care și-au exprimat dezacordul, rușii ar dori să spună că Transnistria este „chiar o parte a Rusiei, un fel de Kaliningrad, nedeclarat oficial, dar tratat ca atare”, a opinat într-un interviu pentru Europa Liberă Vladimir Socor, cercetător la Fundația Jamestown, transmite IPN.

În condițiile sfidării crase a suveranității Republicii Moldova, Chișinăul a reacționat la nivelul unui „comentariu al Biroului de presă. Este nivelul cel mai scăzut la care un Minister de Externe poate să exprime o reacție sau o atitudine”, consideră expertul. El relevă că această cooperare a Rusiei „cu autoritățile nerecunoscute, ilegale, de pe malul stâng al Nistrului ar fi trebuit (de) subliniat, tocmai pentru ca în viitor Rusia să fie obligată să țină seama de aceste considerente”.

De asemenea, el menționează că reacția Chișinăului nu contestă valabilitatea rezultatelor alegerilor pe malul stâng al Nistrului. Mai mult, analistul este „contrariat pur și simplu de faptul că (Chișinăul) folosește termenul regiunea transnistreană..... Această regiune nu a existat niciodată nici juridic, nici constituțional. Nici politic nu a existat o regiune transnistreană. Este un teritoriu, un teritoriu geografic”.

Pentru a ignora alegerile ilegale, Chișinăul trebuie în permanență să-și afirme titlul de suveranitate, consideră politologul, să afirme că alegerile organizate pentru parlamentul Rusiei în teritoriul necontrolat nu știrbește titlul juridic de suveranitate al Republicii Moldova. Acest lucru trebuie afirmat la fiecare pas, titlul de suveranitate rămâne neștirbit.”

Răspunzând la întrebarea interlocuroului, dacă șefa statului se va referi în discursul său la ONU la raioanele necontrolate din stânga Nistrului („pentru că toate guvernările au cerut de la această înaltă tribună retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova?”), Vladimir Socor a răspuns: „Cred că dna Sandu va repeta această cerere... Guvernarea actuală va trebui, probabil, să adopte o atitudine mai clară în ceea ce privește înlocuirea trupelor zise pacificatoare rusești cu o misiune nemilitară internațională. Nu e suficient să formulăm această cerere în abstract, într-o frază sau un scurt paragraf, fără a o însoți de demersuri corespunzătoare față de diferite guverne și față de alte organizații internaționale, nu numai o dată pe an la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.”

În contextul examinării alegerilor ilegale, derulate de un stat străin pe teritoriul Republicii Moldova, interlocutorii au constatat „că principalul subiect discutat între Chișinău și Tiraspol rămân a fi numerele de înmatriculare neutre pentru vehiculele din stânga Nistrului”.