Vladimir Ristovski: Pentru a deveni membru deplin al familiei europene este necesară acceptarea şi implementarea standardelor acesteia
https://www.ipn.md/ro/vladimir-ristovski-pentru-a-deveni-membru-deplin-al-familiei-europene-este-neces-7965_963951.html
Declaraţiile coaliţiei de guvernământ, potrivit cărora R. Moldova este un membru deplin al familiei europene, necesită să fie fortificate prin acceptarea şi implementarea totală a standardelor şi cerinţelor europene, a declarat vineri, 16 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, Vladimir Ristovski, reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei (CoE) în R. Moldova.
În context, oficialul european a apreciat drept foarte regretabil faptul că RM nu a înaintat spre expertizare unele acte legislative de importanţă majoră. Mai mult decât atât, potrivit sursei citate, chiar în cazul în care unele acte legislative au fost expertizate de CoE, nu sunt excluse unele abateri la implementarea recomandărilor, iar acest lucru ar putea duce la un proces continuu de modificări şi amendamente ale actelor legislative. Ristovski a subliniat că, atunci când autorităţile statului declară că anumite acte legislative au fost expertizate de CoE, ele ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru implementarea lor corectă.
Totodată, a menţionat oficialul, crearea unui cadru legislativ adecvat este un lucru foarte important, dar nu este suficient, anume implementarea acestuia în practică fiind un element indispensabil.
Referindu-se la situaţia presei din R. Moldova, Ristovski a spus că şefii misiunilor diplomatice şi comunitatea internaţională vor continua să monitorizeze şi să supravegheze îndeaproape evoluţiile ce ţin de acest domeniu, mai ales prin prisma apropiatelor alegeri locale. Pe de altă parte, Ristovski a amintit instituţiilor mass-media presei că nici acestea nu trebuie să uite despre propriile responsabilităţi în contextul electoral. În primul rând, aceste obligaţii se referă la acordarea accesului liber pentru toţi actorii politici, pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea de a face o alegere conştientă.
Reprezentantul Special al Secretarului General al CoE în RM a lansat, zilele acestea, împreună cu alte 13 misiuni diplomatice acreditate la Chişinău, o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la evoluţiile în domeniul libertăţii presei în R. Moldova. Diplomaţii străini îndeamnă RM să adere în totalitate la obligaţiile asumate în cadrul OSCE, UE şi Consiliul Europei, precum şi în a altor angajamente internaţionale, iar organele responsabile să implementeze integral standardele internaţionale în domeniul libertăţii presei, astfel încât cetăţenii RM să aibă acces la o informaţie deschisă şi obiectivă din partea tuturor actorilor în campania electorală. „În lipsa anumitor corectări, R. Moldova ar putea eşua în îndeplinirea angajamentelor sale internaţionale”, se mai spune în declaraţie.