Vladimir Ristovski: Condamnarea în continuare a Guvernului moldovean la CEDO va compromite sistemul judiciar din R. Moldova
https://www.ipn.md/ro/vladimir-ristovski-condamnarea-in-continuare-a-guvernului-moldovean-la-cedo-va-c-7967_964391.html
Perpetuarea situaţiei, în consecinţa căreia Guvernul R. Moldova a fost condamnat în peste 55 de cazuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind obligat să plătească prejudicii de circa 700 mii euro, ar putea cauza dezamăgire şi lipsă de încredere în sistemul judiciar din RM, a declarat joi, 19 aprilie, reprezentantul special al secretarului general al Consiliului Europei (CoE) la Chişinău, Vladimir Ristovski, în cadrul Mesei rotunde „Instruirea în domeniul drepturilor omului: realizări, probleme, perspective”, transmite Info-Prim Neo.
Ristovski şi-a exprimat convingerea că doar angajamentul permanent de a crea un sistem judiciar independent, imparţial şi eficient ar putea contribui la implementarea dreptului la un proces echitabil în RM.
Potrivit oficialului european, independenţa justiţiei presupune contacte legale care exclud influenţa asupra judecătorilor şi procurorilor, dar presupun şi un comportament responsabil al reprezentanţilor Femidei. „În context, menţionez importanţa crucială a procedurilor şi criteriilor de numire a judecătorilor şi procurorilor, a sistemului de evaluare şi promovare a lor, distribuirea aleatorie a cazurilor etc. Funcţionarea adecvata a instituţiilor judiciare bazată pe principiile independenţei şi responsabilităţii este recunoscută în întreaga Europa ca o pre-condiţie pentru consolidarea încrederii populaţiei în justiţie”, a mai spus Ristovski.
În cadrul mesei rotunde a fost evaluat impactul cursurilor de instruire a reprezentanţilor justiţiei în domeniul drepturilor omului, desfăşurate pe parcursul anului trecut cu sprijinul şi CoE şi Comisiei Europene (CE).
Ministrul Justiţiei, Vitalie Pârlog, fost reprezentant al RM la CEDO, a subliniat importanţa instruirii în domeniul justiţiei, menţionând că în R. Moldova legile sunt bune, dar aplicarea lor în practică lasă de dorit. Potrivit lui Pârlog, toate condamnările R. Moldova la CEDO demonstrează că există rezerve în privinţa instruirii corpului judecătoresc care, susţine ministrul, „aplică prost legile bune”.
Totodată, Pârlog şi-a exprimat speranţa că Institutul Naţional al Justiţiei (INJ), creat recent, va demonstra în scurt timp eficacitatea şi va contribui, împreună cu MJ, la „cultivarea profesionalismului în rândul judecătorilor”.
La masa rotundă au participat judecători, avocaţi, experţi ai CoE, reprezentanţi ai ONG-urilor şi proiectelor internaţionale.
Masa rotundă „Instruirea în domeniul drepturilor omului: realizări, probleme, perspective” a fost organizată de INJ în colaborare cu MJ şi cu susţinerea financiară a CE.