logo

Vladimir Golovatiuc: Alegerea nu stă între Est și Vest, dar în viitorul economiei Moldovei


https://www.ipn.md/ro/vladimir-golovatiuc-alegerea-nu-sta-intre-est-si-vest-dar-7965_1036971.html

Moldova nu trebuie să aleagă între un model Estic sau altul Vestic, ci trebuie să aibă propriul modelul de dezvoltare, care să se axeze pe standarde de calitate și asigurarea socială a cetățenilor. Opinia aparține deputatului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vladimir Golovatiuc și a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Deputatul socialist a spus că modelul Estic și Vestic sunt „inexistente”, iar Moldova trebuie să aibă modelul propriu de dezvoltare. „Trebuie să preluăm tot ce e mai bun din Occident și Orient, lucruri ce funcționează bine, însă Moldova trebuie să meargă pe o cale proprie, să dezvolte economia în așa fel ca aceasta să răspundă realităților de aici”, a spus deputatul. El a precizat că deseori sunt aprobate legi ce corespund normelor europene, dar în final acestea nu funcționează în realitățile Republicii Moldova pentru că este nevoie de un model individual de dezvoltare a statului. În opinia sa, alegerea nu stă între Est și Vest, dar în viitorul economiei Moldovei și ce fel de economie va adopta când se va orienta spre UE sau Rusia.

Potrivit lui, nu este adevărat că PSRM vrea să pună piedici în procesul de integrare europeană. „Am formulat clar la ce ne așteptăm de la UE și ce ne dă colaborarea cu ea. Totodată, știm că integrarea în Uniunea Euroasiatică va permite să soluționăm problemele economice, să reluăm exporturile pe piața estică și să recâștigăm piața Federației Ruse. Mereu vorbim de pragmatism și realism. Anume aceste două principii trebuie respectate în alegerea modelului pro-moldovenesc de dezvoltare. Trebuie să luăm ce e mai bun în lume și să implementăm în interesul poporului, pentru că acum avem creștere economică fără dezvoltare, dar ne dorim dezvoltare pentru business și cetățeni”, a spus deputatul socialist.

În aceeași ordine de idei, acesta a amintit că acum cinci ani la Chișinău a fost organizată o masă rotundă de către mai multe organizații ale societății civile la care s-a discutat aderarea la UE versus Uniunea Vamală. La acea reuniune, reprezentanții UE vorbeau despre beneficiile apropierii de UE, inclusiv reducerea prețurilor de consum, creșterea PIB-ului etc. ”În realitate însă, după cinci ani, cetățenii nu trăiesc mai bine în pofida miliardelor de dolari și euro primiți sub formă de granturi și împrumuturi. Nu s-au construit uzine și nici nu a fost redus nivelul sărăciei în rândul populației. Ba dimpotrivă, în ultimii ani nivelul de corupție este în creștere, din sistemul bancar a fost furat miliardul, iar în ultimii trei ani a dispărut parteneriatul strategic cu Rusia”, a spus Vladimir Golovatiuc.

El a afirmat că nu este corect să se vorbească despre o creștere a exportului moldovenesc în UE ca urmare a creșterii producției, pentru că de fapt este vorba despre produsele care nu mai pleacă pe piața rusă și care sunt reorientate spre UE. Și faptul că moldovenii primesc tot mai mulți bani din afară, dar ezită să-i convertească în lei, demonstrează că aceștia nu văd în viitor o stabilitate economică în țară și până și economiile pe care le au în lei le convertesc în valută.

Potrivit lui, în urma aderării la UE vor trăi bine doar cei care vor mai rămâne în țară pe fundalul migrării masive a moldovenilor, iar UE acordă bani Republicii Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii, reparația drumurilor doar ca să aibă căi de acces pentru import.

Dezbaterile publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, constituie ediția a 77-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.