logo

Vladimir Cebotari: Modificarea Legii Procuraturii va crea blocaj instituțional


https://www.ipn.md/ro/vladimir-cebotari-modificarea-legii-procuraturii-va-crea-blocaj-institutional-7965_1068151.html

Deputatul democrat Vladimir Cebotari spune că schimbările la Legea Procuraturii s-au făcut în foarte mare grabă. Potrivit lui, proiectul nu are nicio expertiză. În plus, modificările făcute vor duce la blocaj instituțional. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Se argumentează cu faptul că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu a dorit să arate în trei luni că vrea să facă schimbare. Păi, dați-i voie să facă această schimbare. El a început procesul de selectare a procurorului general și rezultatul acestui proces trebuia să fie evaluarea sau concluzia dacă a avut buna intenție și dacă au susținut acest examen. Iată că nu s-a reușit. De ce? Pentru că nu se dorește ca această instituție să fie independentă”, a declarat deputatul.

În opinia lui, modificările operate au o sumedenie de greșeli și vor crea blocaj instituțional pentru că nu prevăd situația în care CSP va refuza toate propunerile făcute de Ministerul Justiției pentru funcția de procuror general. „Și atunci ne vom trezi în situația veșnică fără procuror general sau o perioadă nedeterminată. Pe lângă faptul că ceea ce se propune contravine tuturor standardelor internaționale”, afirmă democratul.

Consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, speră că această modalitate nouă de selectare a procurorului general va aduce un șef al Procuraturii integru. Potrivit lui, această procedură a fost propusă de Ministerul Justiției. În opinia consilierului, dacă este bun sau nu acest instrument de numire a procurorului general depinde foarte mult de voința politică, dar și de voința de a se reforma a celor din interiorul sistemului justiției.

Fadei Nagacevschi spune că este greu să fie numit politizat procesul de numire a procurorului pentru că comisia care va selecta viitorii candidați va fi formată din tehnocrați. „CSP este un alt filtru care selectează din acești candidați. CSP poate să întoarcă această listă de candidați”, a afirmat consilierul.

Ieri seara târziu, Parlamentul a votat modificarea Legii Procuraturii, în varianta propusă de Ministerul Justiției și cu amendamentele propuse de deputați. Legea a fost aprobată în a doua lectură. Astfel, candidatul la funcția de procuror general va fi selectat de către CSP în baza unei liste propuse de Ministerul Justiției.

CSP a anunțat săptămâna trecută că la concursul pentru funcția de procuror general pe care l-a inițiat anterior și-au prezentat dosarele șapte candidați.