logo

Vlad Țurcanu: Moldova poate trezi interesul comunității internaționale din cauza modului în care se manifestă Igor Dodon


https://www.ipn.md/ro/vlad-turcanu-moldova-poate-trezi-interesul-comunitatii-internationale-din-8004_1071239.html

Republica Moldova, în ciuda micimii sale și lipsei de importanță pentru unii actori internaționali mari, poate să trezească interesul acestora la un moment dat din cauza modului în care se manifestă aproape cu sfidare președintele Igor Dodon. Șeful statului încearcă să atragă atenția asupra sa și, în consecință, asupra Republicii Moldova. În acest context, Statele Unite ale Americii nu își pot permite să urmărească în liniște cum aici se fac jocuri care ar dăuna intereselor SUA geopolitice în regiune. Declarația aparține prim-vicepreședintelui Partidului Unității Naționale, Vlad Țurcanu și a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Prim-vicepreședintele PUN este de părere că în contextul alegerilor prezidențiale care vor avea loc spre sfârșitul anului curent, nu trebuie scăpată din vedere intervenția în forme decente a comunității internaționale. „Am văzut că componenta internațională a jucat un rol covârșitor vara trecută când tot sistemul pe care îl controla Partidul Democrat a rămas fără coordonator. Eu cred că Republica Moldova, în ciuda micimii sale și lipsei de importanță pentru unii actori internaționali mari, poate să trezească interesul la un moment dat din cauza modului în care se manifestă aproape cu sfidare Igor Dodon, încercând să atragă atenția asupra sa și în consecință asupra Republicii Moldova. Eu nu cred că SUA își pot permite să urmărească în liniște cum aici se fac niște jocuri care ar dăuna intereselor lor geopolitice în regiune”, a declarat politicianul.

Potrivit lui, inerțiile care se observă în ultimele săptămâni în ceea ce privește candidații și favoriții și care se va încerca să se mențină în următoarele luni, până la alegerile prezidențiale, sunt relevante. „Dar, dincolo de aceste inerții, eu cred că la fel de adevărat este că trebuie examinate și alte opțiuni, pentru că înainte de această campanie prezidențială ar trebui să vorbim despre inadmisibilitatea ca să participe un personaj politic care ar fi trebuit să fugă din țară în iunie anul trecut. Nu toți oligarhii și hoții au fugit atunci. Și mă refer aici la Igor Dodon. De asemenea, cât privește celălalt candidat de pe dreapta, Maia Sandu, cu toții ne amintim că PAS și-a demonstrat limitele cât a fost, pe un termen scurt, la guvernare. Care, din punctul meu de vedere, a dat un semnal extrem de îngrijorător înaintea scrutinului electoral de la Hâncești, insistând pentru un candidat al său, din interiorul său, fără să se consulte cu primul partener al său care este Platforma Demnitate și Adevăr și lansând un semnal extrem de periculos pentru așa-numita extremitate a dreptei, în condițiile în care miza de la Hâncești nu este așa încât să conteze la nivel național, dar contează pentru a înțelege care sunt reflexele adevărate ale unor partide”, a continuat politicianul.

Vlad Țurcanu susține că actualmente comunicarea interpartinică nu se ridică la calitatea necesară, iar acest lucru ar fi evident. Potrivit lui, pe de o parte, există un mesaj împăciuitor „care pare a fi mai curând de ochii lumii, având în vedere modul în care se manifestă de facto purtătorii de mesaje. Pe de altă parte, se urmărește un mesaj, un comportament intransigent din partea celor care au mai multe procente în sondaje, dar care nu realizează miza scrutinului electoral din toamnă. În cuvinte simple, dacă te aștepți să fii susținut la scrutinul prezidențial, faci gesturi de prietenie încă de pe acum, încercând să-ți asiguri o susținere oarecare, dacă îți trebuie acest lucru. Pentru că s-ar putea să conștientizeze candidatul cu multe șanse că aceasta nu este o miză, că totul nu este decât un joc politic până atunci. După aceea, să ne amintim că avem, totuși, o republică parlamentară și în legislativ s-ar putea derula evenimente care să influențeze scrutinul prezidențial. S-ar putea ca PDM să fie acel „jolly joker” de care să aibă nevoie câștigătorul scrutinului prezidențial. Dar pentru ca PDM să joace acest rol, trebuie ca în Parlament să se întâmple ceva. Fie ca PDM să migreze în stânga, fie în dreapta”, a opinat prim-vicepreședintele PUN.

În opinia lui, președintele care urmează să fie ales are misiunea de a zdruncina actualul „sistem păgubos care nu folosește la nimic. Pentru că elitele corupte își mențin aflarea la putere și cetățenii fug din țară. Un președinte este acela care transmite societății un concept de dezvoltare și discuția trebuie să fie pe măsură, când este vorba despre cine trebuie să fie șef de stat”.

Dezbaterile „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, sunt ediția a 124-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.