Schimbarea sistemului de vot va fi votată în lectură finală în viitorul apropiat, ținându-se cont de recomandările Comisiei de la Veneția, a declarat președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, după tradiționala ședință săptămânală de la sediul partidului. Acesta a menționat că echipa PDM, care a efectuat o vizită la Bruxelles, a spus direct oficialilor europeni că proiectul de modificare a sistemului de vot va fi votat în lectură finală și a prezentat argumentele și motivația care determină guvernarea să înainteze în această reformă, transmite IPN.
Vladimir Plahotniuc a spus că motivația ține de voința majorității cetățenilor să-și aleagă singuri deputații, așa cum pot să-și aleagă primarul sau președintele țării. „Am arătat partenerilor că suntem deschiși să ținem cont de recomandările Comisiei de la Veneția, dar și că suntem la fel de determinați să promovăm dorința cetățenilor să fie reprezentați direct. Le-am spus direct că vom vota în lectură finală proiectul și le-am explicat de ce facem acest lucru și cum”, a mai spus liderul PDM.
În zilele următoare echipa PDM va începe discuțiile cu politicienii și reprezentanții societății ca schimbarea sistemului de vot să fie adusă în strictă concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția, a mai spus Vlad Plahotniuc. Politicianul a venit cu un apel către opoziție să înceteze lupta cu cetățenii în asigurarea dreptului lor de a-și alege direct reprezentanții în Parlament.
Liderul PDM a notat că la Bruxelles există multă informație greșită despre Moldova, informație furnizată de forțele politice cointeresate să destabilizeze situația din țară. Pe viitor, pentru a evita informațiile eronate, vor exista vizite periodice și întrevederi cu oficiali europeni pentru a furniza informații veridice.
De notat, într-o scrisoare trimisă luni, 26 iunie, pe numele președintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip, şi președintelui Parlamentului, Andrian Candu, 25 de deputați ai Parlamentului European își exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente din Republica Moldova. Scrisoarea face referire la raportul Comisiei de la Veneția, în care se spune că schimbarea sistemului electoral proporțional cu unul mixt ridică semne de întrebare, cum ar fi riscul ca alegerea deputaților să fie influențată de persoane terțe care au propriile lor interese.
„Vrem să vă reamintim că Republica Moldova are nevoie de măsuri imediate pentru a asigura finanțarea transparentă și legală a partidelor politice și a campaniilor electorale, pentru a opri capturarea puterii de către grupuri corupte”, se spune în scrisoarea celor 25 de deputați europeni adresată conducerii de la Chișinău.