logo

Vlad Plahotniuc: Protestul pune presiune pe guvernare şi clasa politică


https://www.ipn.md/ro/vlad-plahotniuc-protestul-pune-presiune-pe-guvernare-si-clasa-politica-7965_1022507.html

Protestul pune presiune pe guvernare şi, pe noi, clasa politică, iar asta e un lucru bun, atâta vreme cât e un protest sincer şi nu e capturat de grupări de interese”, susţine prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Într-un interviu pentru portalul Tribuna, politicianul a declarat că acest protest se aseamănă cu un mix – sunt oameni care protestează sincer şi care nu trebuie neglijaţi, şi sunt „câţiva indivizi dubioşi care se folosesc de oameni şi de nemulţumirile lor pentru a-şi îndeplini războaiele stupide, pentru a-şi face un nou partid şi pentru a crea o criză în Moldova”.

Vlad Plahotniuc a menţionat că „subiectul alegerilor anticipate este unul serios şi nu trebuie abordat ca instrument de şantaj sau ca modalitate prin care o grupare de interese vrea să pună mâna pe putere”.

„Aici nu mă refer la protestatari sau la toţi reprezentanţii Platformei DA, ci doar la câţiva indivizi care au încercat, folosind anumite nemulţumiri ale oamenilor, să-şi creeze un partid şi să încerce să răstoarne guvernarea, ca să preia ei puterea. Nu văd o problemă că ei îşi fac partid, cred că e bine să apară partide noi, doar că ele trebuie create pe o platformă politică cinstită, nu prin exploatarea emoţiilor oamenilor şi prin manipulare”, a notat Plahotniuc.

În opinia sa, cei din Platforma DA au făcut o mare greşeală că au anunţat crearea unui partid politic, întrucât şi-au schimbat singuri sensul protestului. „Asta ne pune şi pe noi în situaţia de a discuta cu ei ca politicieni deja, ca reprezentanţi ai unui grup de iniţiativă pentru crearea unui partid politic, ca viitori concurenţi electorali, lucru destul de diferit de modul în care abordezi discuţia cu societatea civilă”, ssusţine Plahotniuc.

Referitor la revendicările protestatarilor, politicianul a menţionat că este de acord cu tot ceea ce ţine de reformarea instituţiilor, chiar şi cu unele demisii, dar doar după ce vor fi făcute evaluările necesare şi vor fi găsite modalităţile prin care să fie demarate reforme „la modul concret”. Politicianul, însă, nu susţine solicitarea privind demisia preşedintelui Timofti, pentru că ea „nu are logică, cu atât mai mult cu cât mai sunt câteva luni până la expirarea mandatului”. Totodată, politicianul afirmă că nu susţine solicitarea ca Guvernul să demisioneze, ci dimpotrivă executivul trebuie întărit şi sprijinit să poată lucra.

Întrebat ce se va întâmpla mai departe cu Moldova, Vlad Plahotniuc a declarat că trebuie finalizate cât mai rapid negocierile cu FMI, să fie lămurit în mod credibil ce s-a întâmplat la Banca de Economii, şi se vin cu soluţii de recuperare a banilor şi pedepsire a vinovaţilor. Potrivit lui, în acelaşi timp trebuie intrat într-un proces accelerat de reformare a instituţiilor, dar pentru asta trebuie să existe un plan general comun de acţiune Guvern-Parlament, pentru implementarea căruia să se ceară şi sprijinul partenerilor de dezvoltare.