logo

Vlad Plahotniuc a fost ales preşedinte al Partidului Democrat


https://www.ipn.md/ro/vlad-plahotniuc-a-fost-ales-presedinte-al-partidului-democrat-7965_1031799.html

Vlad Plahotniuc este noul preşedinte al Partidului Democrat. Candidatura acestuia, singura înaintată, a fost votată, sâmbătă, la cel de-al VIII-lea congres al formaţiunii. În funcţia de prim-vicepreşedinte a fost ales premierul Pavel Filip, transmite IPN.

În discursul său, Vlad Plahotniuc a menţionat că echipa PDM este cea mai puternică şi are cele mai bune organizaţii teritoriale. Totodată, noul preşedinte a menţionat că proiectul politic cu care vine în fruntea partidului are două componente: dezvoltarea Partidului Democrat, dezvoltarea clasei politice şi, doi, viziunea personală de dezvoltare a Republicii Moldova.

Vlad Plahotniuc a menționat că a venit momentul ca PDM să lanseze o nouă modalitate de a face politică, condiționată de schimbările pe care oamenii le cer. „Nu pe scena politicii trebuie să ne înghesuim noi de rând cu alte partide, dar trebuie să coborâm printre oameni, să nu-i mai privim de sus, căci asta e marea greșeală care ține partidele departe de oameni”, a spus politicianul.

Liderul democraţilor a mai spus că PDM va veni cu o inițiativă de reformare a clasei politice. Aceasta va presupune, printre altele, optimizarea Parlamentului și a Guvernului, transmiterea reală în mâna poporului a controlului asupra legislativului, identificarea pârghiilor prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei care nu își fac treaba în timpul mandatului.

Referitor la viziunea personală de dezvoltare a Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc a afirmat că acesta poate fi definită pornind de la dorința cetățenilor de a avea o țară în care să dorească să trăiască, să învețe și să muncească fără necesitatea de a pleca și de a căuta un ban și un rost prin lumea mare. „Insist pe ideea că viziunea noastră trebuie să fie orientată mai mult spre interiorul țării, decât spre exterior. Ea ar putea fi redată prin sintagma: Aici, acasă, în Moldova”, a spus noul lider al PDM.

Prim-vicepreşedintele formaţiunii, Pavel Filip, a menţionat că 2016 a fost un an dificil pentru Moldova. Țara încheie acest an cu încrederea obţinută din partea partenerilor europeni. „Am reuşit să deblocăm finanţările pentru anii viitori. Pentru 2017-2018 vorbim de alocări de peste 350 de milioane de euro. Toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă nu am fi avut suportul majorităţii parlamentare”, a spus Pavel Filip.

Fostul preşedinte al formațiunii, Marian Lupu, a declarat că Partidul Democrat trebuie să se pregătească serios pentru alegerile parlamentare din anul 2018. „Nu va fi un exerciţiu uşor, intrăm într-o nouă etapă. Capacitatea noastră de mobilizare, de muncă, a fost demonstrată. Cel mai important este să lucrăm fiecare în postul lui pentru lucrurile bune şi pentru prosperitate. Unitatea face forţa noastră, iar aceasta va fi chezăşia pentru viitoarele alegeri”, a spus Marian Lupu.

Prezent la congresul formaţiunii, preşedintele Internaţionalei Socialiste, Victor Ponta, a menţionat că din 2002 a fost alături de Republica Moldova şi de Partidul Democrat. „Eu cred că dumneavoastră ştiţi cel mai bine ce trebuie de făcut în Republica Moldova. Este important să aveţi un guvern care iubeşte Moldova mai mult, dar nu alte state. Vă voi sprijini din calitatea pe care o am şi o să conlucrez cu Parlamentul şi cu Guvernul Republicii Moldova”, a spus Victor Ponta. Fostul premier român a anunţat că în ianuarie 2017 într-o vizită la Chişinău va veni preşedintele Camerei Deputaţilor al Parlamentului României, Nicolae Liviu Dragnea.

Ultimul congres al Partidului Democrat a avut loc în anul 2012.