logo

Vlad Filat: Următorul nostru pas e să obţinem statutul de candidat spre aderare la UE


https://www.ipn.md/ro/vlad-filat-urmatorul-nostru-pas-e-sa-obtinem-statutul-de-7965_1011889.html

Următorul pas al autorităţilor de la Chişinău este obţinerea pentru Moldova a statutului de ţară-candidat la aderare în UE. Declaraţia a fost făcută de liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, în emisiunea „Puterea a patra” de la postul N4. Politicianul susţine că urmează să fie făcute acţiuni importante în acest sens, transmite IPN.

„Trebuie să planificăm acţiunile şi să ne atingem acest obiectiv aşa cum am făcut şi în privinţa Acordului de Asociere cu UE, dar şi cu regimul de vize liberalizat în UE. Acum suntem într-o situaţie mai avantajoasă decât acum 4 ani. Atunci partenerii externi abia de ne cunoşteau, acum am câştigat respectul şi dorinţa lor de a ne ajuta. Ne va fi, pe de o parte, mai uşor, iar, pe de alta, mai greu, paşii vor fi mai complicaţi”, a menţionat politicianul.

Vlad Filat a evitat să enunţe anumite date privind semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar a menţionat că porneşte e la declaraţia preşedintelui Comsiei Europene, Jose Manuel Barosso, care a spus că Acordurile de Asociere cu Moldova şi cu Georgia se vor semna până la finele luni mai. „E o perioadă rezonabilă, se va pregăti acordul în aşa fel, încât, până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului, acesta să fie ratificat”, a adăugat liderul PLDM.

Politicianul a menţionat că alegerile parlamentare din acest an sunt decisive şi trebuie organizate într-o manieră exemplară.

Fiind întrebat dacă este una electorală iniţiativa PLDM privind eliminarea termenului de prescripţie pentru dosarele deschise pe cazurile întâmplate după 7 aprilie 2009, Vlad Filat a recunoscut că această iniţaitivă este una întârziată, dar a fost o scăpare. „Le mulţumesc celor care au organizat proteste şi au semnalizat că anul acesta expiră termenul de prescripţie şi mulţi dintre cei vinovaţi vor scăpa fără pădeapsă. Sunt sigur că proiectul va fi votat, publicat şi promulgat, iar cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere”, a adăugat preşedintele PLDM

Referindu-se la situaţai regională şi fiind întrebat dacă se aşteapăt că regiunea transnistreană poate fi pierdută, Vlad Filat a menţionat că nu crede că se va ajunge să vorbim despre pierderi de teritorii. „Trebuie să dialogăm, dar fără ca cineva să ne dicteze, unde să mergem şi ce să facem. Să nu se aştepte cineva că noi vom fi cuminţi, ca nişte viţei care sug de la două vaci. Noi nu trebuie să fim viţei, ci oameni cu demnitate”, a încheiat politicianul.

Vlad Filat consideră că aderarea la NATO ar fi o perspectivă bună pentru Republica Moldova. El a menţionat că deşi Moldova este o ţară neutră, ea poate extinde cooperarea cu această organizaţie pentru aşi asigura securitatea.