logo

Vlad Filat: Consolidarea clasei politice este posibilă în baza interesului naţional


https://www.ipn.md/ro/vlad-filat-consolidarea-clasei-politice-este-posibila-in-baza-interesului-7965_1005538.html

Consolidarea societăţii şi a clasei politice din Moldova este posibilă doar în baza raţiunii şi în baza interesului naţional, care depăşeşte interesul personal şi pe cel de partid, afirmă ex-premierul Vlad Filat. Liberal-democratul a declarat, în cadrul unei prelegeri la Academia de Ştiinţe, că este îngrijorat de faptul că situaţia politică devine tot mai puţin atractivă pentru oamenii care au valori şi principii, transmite IPN

„Mă refer nu la acei oameni care le declară, dar la cei care le au în viaţa lor de zi cu zi. Trebuie să facem tot posibilul pentru cei care au capacităţi să contribuie la un act de guvernare atractiv şi eficient”, a menţionat Vlad Filat.

Ex-premierul a specificat că în anul 2005, când PLDM era încă un partid de opoziţie, s-a votat unanim pentru direcţia de dezvoltare a Republicii Moldova, şi anume integrarea europeană. „Suntem obligaţi să ne consolidăm eforturile în acest domeniu. Este obligatoriu să avem coeziune şi vom avea şi rezultate”, a adăugat Vlad Filat.

Liderul PLDM a mai spus că este un euro-optimist incurabil, nimeni şi nimic nu-l va face să se trateze, nici crizele din Europa, nici situaţiile delicate din ţară. „Privesc acest lucru nu doar prin prisma beneficiilor materiale, dar din perspectiva întregului complex valoric pe care îl oferă spaţiul european. Am abordat aceste aspecte şi în cadrul discuţiilor cu partenerii străini, care au devenit prieteni ai Republicii Moldova”, a menţionat fostul prim-ministru.

Vlad Filat a subliniat că Republica Moldova este singura ţară latină din spaţiul european care nu a aderat încă la Uniunea Europeană.