logo

Vlad Batrîncea: Sarcina PSRM și a președintelui sunt alegerile anticipate


https://www.ipn.md/ro/vlad-batrincea-sarcina-psrm-si-a-presedintelui-sunt-alegerile-anticipate-7965_1032902.html

Parlamentul nu are o agendă clară, şedinţele în plen nu sunt stabilite şi acest Parlament nu reprezintă votul cetăţenilor, declaraţii în acest sens a făcut deputatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Vlad Batrîncea, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Condiții și trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova. Totodată, deputatul a spus că Fracţiunea socialiştilor va veni în actuala sesiune cu proiecte legislative pentru a cere majorarea fondului de subvenţionare pentru agricultori, extinderea listei medicamentelor în baza poliţei de asigurare şi majorarea pensiei de 2 ori pe ani.

Vlad Batrîncea afirmă că acest Parlament nu este funcţional, iată de ce este nevoie de alegeri parlamentare anticipate. „Sarcina PSRM și a președintelui Republicii Moldova sunt alegerile anticipate”, afirmă parlamentarul. Acesta spune că nu este de acord cu modul în care îşi desfăşoară activitatea forul legislativ, deoarece comisiile se convoacă „pe coridor”, deputaţii primesc proiectele de lege chiar în sala de şedinţă şi nu li se respectă dreptul de 10 zile pentru înaintarea amendamentelor. În cadrul dezbaterii, Vlad Batrîncea a declarat că Guvernul nu este condus din Parlament, dar „din alt oficiu” şi „din afara ţării”.

Referindu-se la activitatea fracţiunilor parlamentare, Vlad Batrîncea spune că acestea sunt baza Parlamentului, dar au fost „lichidate și destrămate”.

Referindu-se la activitatea guvernării, parlamentarul a spus că aceasta a închis peste 200 de școli şi urmărește să închidă 300 de primării. Acesta afirmă că serviciile medicale sunt mai puține, iar poliţa medicală costă aproape 6000 de lei pe an. Totodată, deputatul afirmă că oamenii sunt divizați, deoarece sunt nemulțumiți de nivelul de trai.

El afirmă că drumurile noi în Moldova costă de 3 ori mai mult decât în ţările europene: „iată de unde se fură”. 

Întrebat despre atitudinea fracţiunii  pe care o reprezintă faţă de schimbarea sistemului electoral, deputatul PSRM a spus că trebuie păstrat actualul sistem de alegeri. Acesta a argumentat prin faptul că Moldova nu poate organiza alegeri în regiunea transnistreană, prin numărul mare de cetăţeni care se află în afară republicii şi prin faptul că regulile nu trebuie schimbate în timpul jocului.

Dezbaterile publice „Condiții și trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, sunt ediția a 70-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.