logo

Vlad Batrîncea: Crearea Tribunalului Anticorupție este un scop fals


https://www.ipn.md/ro/vlad-batrincea-crearea-tribunalului-anticoruptie-este-un-scop-fals-7965_1097578.html

Crearea Tribunalului Anticorupție este o altă promisiune a guvernării după ce PAS a eșuat în lupta cu corupția. O spune vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea. Potrivit membrului Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, guvernarea are toate pârghiile pentru a combate flagelul corupției, iar crearea unei noi instituții în acest sens este un scop fals, notează IPN.

Potrivit conceptului, prezentat de instituția prezidențială, Tribunalul anticorupție va avea scopul de a lupta cu corupția și în special, de a asigura celeritatea examinării dosarelor complexe de corupție. Instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență, și numiți (inclusiv prin transfer) de către Președintele Republicii Moldova. Opoziția parlamentară califică inițiativa Maiei Sandu drept o nouă promisiune electorală.

„Este din zona promisiunilor electorale. Deja se observă că PAS nu are capacitatea de a organiza activitatea eficientă a Procuraturii Anticorupție și CNA, de asta organizarea unui Tribunal Anticorupție este un scop fals. În 2021 când a venit PAS la guvernare, Republica Moldova nu a fost în punctul zero. Noi aveam instituții create, tot cu partenerii europeni, doar că aceste instituții urmau să fie funcționale, să furnizeze rezultate. Când nu pot furniza societății rezultatele promise, creează unele scopuri false. Oricum se va numi această structură, fie Tribunal, fie va avea o altă denumire, oricum va avea aceleași competențe și rămân aceleași persoane. Nu se va schimba nimic”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit conceptului, judecătorii Tribunalului Anticorupție vor avea salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă (în jur de 45 mii lei). Iar drept garanții suplimentare judecătorii vor beneficia de paza de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului.

„E o dorință de a arăta că mai au nevoie de încă patru ani pentru a furniza rezultate. PAS a organizat concursurile și ei au promovat conducătorul la CNA și la Procuratura Anticorupție. Ei au control asupra acestor instituții, de aceea să furnizeze rezultatele promise, să nu caute vinovați, dar să facă ce au promis cetățenilor. Veronica Dragalin s-a ciocnit cu o realitate la Procuratura Anticorupție. Într-adevăr, acolo sunt mai multe cercuri de influență. Sunt oamenii regimului de până la 2019 și oamenii controlați de regimul actual de guvernare”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Proiectul de lege privind crearea Tribunalului Anticorupție urmează să fie transmis Parlamentului spre aprobare până la finalul acestei sesiuni. De asemenea, textul  inițiativei va fi transmis Comisiei de la Veneția, cu asigurările de ajustare ulterioară.