logo

Vlad Batrâncea: Alianţa de guvernare este discreditată, coruptă şi iresponsabilă


https://www.ipn.md/ro/vlad-batrancea-alianta-de-guvernare-este-discreditata-corupta-si-iresponsabila-7965_1023167.html

Republica Moldova este un stat capturat, alianţa de la guvernare este profund discreditată, coruptă şi iresponsabilă, care duce o politică inadecvată socială şi economică, sărăceşte cetăţenii, şi este logic ca oamenii să dorească altă clasă politică şi altă guvernare. Declaraţii în acest sens a făcut deputatul socialist, Vlad Batrâncea, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Profesionalismul organelor de drept, comportamentul clasei politice şi al protestatarilor în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii deputatului Vlad Filat, preşedinte PLDM”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Referindu-se la ridicarea imunităţii şi reţinerii deputatului liberal-democrat, Vlad Filat, parlamentarul socialist a spus că ceea ce a avut loc este salutabil, deoarece acesta trebuie tras la răspundere. „Dar apar îngrijorări, căci avem parte de o justiţie selectivă. De ce doar Filat, fiindcă aceste fărădelegi sunt responsabilitatea AIE? Ceea ce s-a produs joi poate fi calificat ca moartea clinică a AIE3, fiindcă prima semnătură pe acordul de constituire a fost pusă de Filat şi el a contribuit cu cele mai multe mandate. Eliminarea acestuia poate fi calificată doar ca un act de răfuială politică între partenerii de alianţă. Cert este că o alianţă în acest format nu va mai fi creată”, a opinat deputatul.

Vlad Batrâncea mai spune că este clară necesitatea de a-l trage la răspundere pe Vlad Filat pentru corupere pasivă, dar este important pentru ce a primit el mită. „Ce facem cu restul banilor care au fost scoşi din Banca Naţională şi Banca de Economii? Vrem să ştim cine a stat în spatele tuturor acţiunilor? De ce s-au semnat dispoziţii secrete, de ce guvernatorul BNM a îndeplinit aceste hotărâri şi ce au făcut organele de drept? Este clar că toate instituţiile de drept sunt capturate şi că în actuala alianţă schimbări nu se pot produce, că în actualul Parlament nu se poate face nimic. Ne trebuie alegeri anticipate ca oamenii să aleagă pe altcineva. Să avem alţi oameni în organele de drept, oameni integri”, a accentuat parlamentarul PSRM.

Vlad Batrâncea mai spune că, atunci, când s-au adus materiale suficiente privind încălcările comise, socialiştii au votat pentru ridicarea imunităţii, şi dacă se vor duce probe concrete în cazul unui deputat socialist, aceştia la fel vor vota. „Ancheta trebuie să continue, să aflăm şi alte nume, deoarece nu a făcut Vlad Filat singur totul. Combinaţiile care au fost făcute în sistemul bancar nu erau posibile fără implicarea tuturor instituţiilor statului, fără acoperirea politică a alianţei de la guvernare. Sunt sigur că am reuşit să aflăm ceva numai datorită protestelor din societate”, s-a dat cu părerea deputatul.

„Filat a căzut prada lăcomiei personale, a intereselor, şi urmează a fi pedepsit. Dacă şi o cincime din ceea ce s-a prezentat se confirmă este un motiv plauzibil să fie pedepsit cu foarte mulţi ani de închisoare. PLDM se destramă, în următoarele zile vor fi traşi la răspundere mai mulţi de acolo. AIE nu mai există şi va fi o reformatare, dar nu cu Leancă”, a prognozat deputatul socialist.

Dezbaterea cu tema: „Profesionalismul organelor de drept, comportamentul clasei politice şi al protestatarilor în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii deputatului Vlad Filat, preşedinte PLDM” este a 42-a din cadrul ciclului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fndaţiei germane Hanns Seidel.