logo

Vizitele oficialilor din UE, Federația Rusă și SUA,, văzută de comentatori politici


https://www.ipn.md/ro/vizitele-oficialilor-din-ue-federatia-rusa-si-sua-vazuta-de-comentatori-politici-7978_1049002.html

Vizitele celor trei oficiali străini, Johannes Hahn, comisarul pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, vicepremierul rus Dmitri Kozak și Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, sunt importante, dar nu vor fi deloc surprinzătoare. Cei trei oficiali vin concomitent în Republica Moldova pentru a oferi o soluție în ceea ce privește viitoarea coaliție de guvernare, dar aceste vizite nu înseamnă un compromis al marilor puteri în ceea ce privește geopolitica în Moldova. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că vizita celor trei oficiali din Uniunea Europeană, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii va fi una importantă, dar deloc surprinzătoare. În opinia lui, oficialii vin pentru a clarifica situația în care se află Republica Moldova. „Nu cred că ei toți trei se vor întâlni împreună, dar informația va circula între ei. Cred că toți au în vedere o anumită alianță, eu cred că e vorba de PDM-PSRM, care încă nu e bătută în cuie, ar putea să se producă, dar ar putea nici să nu se producă”, spune Corneliu Ciurea. În opinia lui, aceste vizite sunt importante pentru că vor vărsa lumină asupra creării unei alianțe.

Jurnalistul Ion Terguță consideră că vizitele celor trei oficiali străini mai degrabă nu sunt asociate cu formarea unei coaliții dintre PSRM și PDM. În opinia lui, partenerii din exterior ar putea sugera cum ar putea Republica Moldova să depășească criza politică. „Acești oameni nu vin la Chișinău pentru alegeri anticipate, este mai mult decât evident. Se va încerca o soluție politică”, menționează jurnalistul.

Ion Terguță spune că o coaliție între PDM și PSRM nu s-a produs până acum pentru că o asemenea alianță este contrară logicii evenimentelor regionale. „Eu nu pot să accept că vin europenii și americanii pentru a perpetua problemele în justiție din Republica moldova pentru că este absolut alogic”, spune Ion Terguță. Totuși, dacă Vladimir Plahotniuc ar dispărea din peisajul politic al Republicii Moldova, atunci s-ar putea crea o majoritate cu participarea Partidului Democrat.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski afirmă că vizita celor trei oficiali străini concomitent în Republica Moldova nu înseamnă un compromis în ceea ce privește geopolitica în Republica Moldova. „Eu nu văd cum aceste trei puteri mari, UE, SUA și Federația Rusă, să se înțeleagă cu privire la Republica Moldova. Mi se pare destul de greu de crezut în condițiile actuale, inclusiv regionale”, spune Vlad Kulminski.

Direcotul IIS spune că nu crede într-o coaliție dintre PSRM și blocul ACUM: „Pentru că socialiștii nu sunt jucători independent fiind controlați de PDM și au o marjă de manevră foarte limitată și nici Federația Rusă nu ar putea să influențeze unele acțiuni contra Partidului Democrat pentru aceasta ar însemna război”. Totodată, nici blocul ACUM, spune Vlad Kulminski, nu vrea să intre într-o coaliție cu PSRM. „Eu cred că cea mai probabilă opțiune este o posibilă alianță dintre PDM și PSRM și dacă aceasta nu se va produce, probabil, vom avea alegeri anticipate, dar vreau să subliniez că anticipatele nu sunt în interesul niciunui partid din actualul Parlament”, a afirmat directorul IIS. Potrivit lui, alegeri anticipate vor exista doar în cazul în care va fi absolut imposibilă creare unei alianțe formale sau neformale.