logo

Vizita Maiei Sandu la Kiev reprezintă un nou nivel al relațiilor moldo-ucrainene, opinii


https://www.ipn.md/ro/vizita-maiei-sandu-la-kiev-reprezinta-un-nou-nivel-7965_1090707.html

Vizita președintelui Maia Sandu la Kiev reprezintă un nou nivel în relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova. O spune istoricul Octavian Țîcu, potrivit căruia Chișinăul trebuie să pactizeze cu Kievul pentru a soluționa problema transnistreană. De asemenea, potrivit președintelui Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru a răspunde ferm unui eventual atac militar, notează IPN.

Președintele Maia Sandu s-a aflat ieri în prima sa vizită la Kiev de la izbucnirea războiului. În timpul discuțiilor cu omologul său ucrainean, Maia Sandu și-a exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără țara, dând asigurări că Republica Moldova e alături de Ucraina.

„Schimbarea statutului Ucrainei și Republicii Moldova în țări candidate ne obligă la parteneriat, la depășirea problemelor din trecut. Odată cu agresiunea Rusiei avem interese comune și riscuri comune, se cere colaborare. Să sperăm că acest parteneriat va fi unul constructiv și eficient”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În același timp, istoricul Octavian Țîcu califică drept întârziată, însă extrem cu importantă vizita Maiei Sandu la Kiev. Octavian Țîcu spune că războiul din Ucraina și contextul geopolitic creează premisele soluționării conflictului transnistrean.

„Această vizită are loc într-un context în care Republica Moldova are legitimitate, statutul de țară candidată și intrarea sub umbrela UE deschide porțile unui next level. Vizita Maiei Sandu, care s-a lăsat așteptată, ar fi fost mult mai curajoasă dacă avea loc mai devreme, atunci când au fost președinții țărilor baltice, al Poloniei. Să fie clar, noi nu mai avem ce pierde, nu mai avem de cine să ne temem. Atât timp cât Odessa nu cade, din regiunea transnistreană nu va fi un atac, iar Rusia are resurse limitate pentru a ne închide gura. Avem o susținere plenipotențiară, inclusiv, cu declarații clare că ne putem înarma, ne vor da arme pentru menținerea neutralității. Această poziție fermă ne va ajuta să discutăm la alt nivel și cu regiunea transnistreană. Războiul ne oferă posibilitatea să scăpăm de această enclavă”, a spus Octavian Țîcu.

Și președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, spune că războiul din Ucraina obligă Republica Moldova să se pregătească pentru un eventual atac militar, mai ales că există disponibilitate din partea partenerilor occidentali de a oferi sprijin la modernizarea Armatei Naționale.

„A fi neutru nu înseamnă a fi lipsit de capacitate de apărare. Cu cât mai slabi suntem din punct de vedere militar, cu atât mai infimă ne este neutralitatea. Noi trebuie să transmitem un mesaj clar că, dacă vom fi atacați, ne vom apăra cu dârzenie, așa mici cum suntem. Noi trebuie să avem claritate pe reforma Armatei Naționale, armata trebuie să fie modernă, eficientă”, a spus președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

În timpul discuțiilor cu președintele ucrainean, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova va continua să sprijine refugiații ucraineni și va consolida capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul său pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Șefa statului a fost însoțită la Kiev de vicepremierul Andrei Spînu și de consilierul prezidențial, Dorin Recean.