logo

Vitalie Sprînceană: Cea mai bună strategie de lichidare a nostalgiei după URSS este crearea unui stat social al bunăstării


https://www.ipn.md/ro/vitalie-sprinceana-cea-mai-buna-strategie-de-lichidare-a-nostalgiei-7978_1038126.html

Cea mai bună strategie de lichidare a nostalgiei după Uniunea Sovietică este crearea unui stat social al bunăstării – Republica Moldova. În același timp, discuția despre trecutul sovietic se află în captivitatea dintre două poziții foarte partizane și opuse: apologeții și cei care îl condamnă, lipsind cu desăvârșire alte abordări. Declarația a fost făcută de sociologul Vitalie Sprînceană la dezbaterile publice cu tema: „Un veac de Revoluție Rusă: urmări și așteptări”, ediția a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Vitalie Sprînceană consideră că și acum Federația Rusă, și nu doar ea, ci o alianță de forțe populiste, rămân un fel de exportator de revoluție conservatoare sau de contrarevoluție, într-un anumit sens. Cât ține despre evenimentele de acum o sută de ani, sociologul constată, după ce a trecut data de 7 noiembrie, că nu au fost remarcate evenimente vizibile, nici la nivel de formațiuni politice – Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor, nici la nivel de comunicări ale istoricilor. „Într-un sens, într-adevăr un eveniment atât de mare, trece, cel puțin în societatea noastră, ca un fel de non-eveniment și aici putem specula asupra motivelor”, a opinat Vitalie Sprînceană.

Sociologul consideră că la această discuție, care acum nu este actuală, se va reveni mai târziu, întrucât nici politicienii, nici istorici nu s-au clarificat cu alte evenimente mai apropiate. În opinia sa, această temă nu se discută, pentru că este umbrită de alte teme abordate, pentru care se deschid arhivele. Este vorba despre Uniunea Sovietică, Holocaust, deportări etc și acestea încă sunt privite ca elemente separate ale unui trecut, dar atunci când vor fi așezate toate într-un trecut istoric, va apărea întrebarea de unde apar și care a fost contextul?

Vitalie Sprînceană spune că prin faptul că societatea moldovenească consideră încă Uniunea sovietică responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplă, sugerează că ținutul în care ne aflăm se înscrie încă în acest orizont. Fapt care ar însemna o proastă înțelegere a epocii în termenii ei. „Încă polemizăm cu atâta pasiune, asta înseamnă că avem încă de săpat, deschis demonii interiori, de integrat. În contextul în care avem un stat captiv nu este vinovat trecutul istoric”, a spus Vitalie Sprînceană.

Dezbaterile publice  „Un veac de Revoluție Rusă: urmări și așteptări”, ediția a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.