logo

Vitalie Meșter: Activitățile autorităților publice trebuie să corespundă cu așteptările persoanelor cu dizabilități


https://www.ipn.md/ro/vitalie-mester-activitatile-autoritatilor-publice-trebuie-sa-corespunda-cu-7967_1090451.html

Activitățile întreprinse de autoritățile publice centrale și locale pentru persoane cu dizabilități trebuie să corespundă cu așteptările oamenilor, doar atunci putem zice că există un parteneriat dintre municipalitate și persoanele cu dezabilități, a precizat Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Potrivit lui, noul organ instituționalizat, Consiliul consultativ, urmărește misiunea conlucrării dintre autoritățile publice și persoanele cu dizabilități.

„Dacă ceea ce se face pentru persoana cu dizabilitate, pentru asigurarea condițiilor de accesibilitate, pentru incluziune socială, incluziune educațională, asigurarea dreptului la asistență medicală, corespunde cu așteptările omului, doar atunci noi putem spune că există un parteneriat și, respectiv, ceea ce se face, se face într-adevăr în conformitate cu așteptările. Consider că este foarte important pentru autoritatea publică să cunoască în ce măsură ceea ce s-a făcut corespunde cu așteptările oamenilor, iar Consiliul consultativ va va colecta reacțiile din partea societății civile, din partea comunității în ansamblu”, a declarat directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, într-un club de presă desfășurat la IPN:
 


„Platforma civică pe baze obștești, de unde a pornit toată activitatea legată de persoanele cu dizabilități, „Chișinăul accesibil pentru Toți”,  transmite misiunea sa deja unui organ instituționalizat – Consiliul consultativ care va activa pe lângă primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Tot ce se va planifica la nivel de Primărie pentru domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități, inclusiv modificările în domeniul educației, sănătății, asistenței sociale, va fi consultat cu persoanele cu mobilitatea redusă. Prin crearea acestui Consiliu noi vom ajunge la cel de-al patrulea nivel, când conlucrăm împreună cu societatea civilă, cu autoritatea publică locală, lucrăm împreună pentru binele comunității”, susține Vitalie Meșter.

Reprezentantul Centrului a menționat că schimbările efectuate în municipiul Chișinău sunt vizibile. Este vorba de apariția pavajul tactil în municipiul Chișinău, a semafoarelor dotate cu sisteme de semnalizare sonoră. Au fost eliminate bordurile de la intersecție. „Schimbările care au loc în municipiul se întâmplă datorită insistenței și implicării din partea persoanelor cu dizabilități și a deschiderii autorităților publice pentru colaborare”, a conchis director executiv al Centrului.

În data de 7 iunie, a avut loc prima ședință, de constituire, a Consiliului consultativ la care s-a discutat elaborarea Planului de acțiuni pentru a doua jumătate a anului 2022 și elaborarea Strategiei de accesibilizare a municipiului Chișinău pentru anii 2023-2025.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.