logo

Vitalie Gamurari: În prezent nu există un adevăr clar cu privire la ziua e 9 mai


https://www.ipn.md/ro/vitalie-gamurari-in-prezent-nu-exista-un-adevar-clar-cu-privire-la-ziua-e-9-mai-7965_1034404.html

În prezent, nu există un adevăr clar cu privire la ziua de 9 mai şi ce evenimente ar trebui să fie marcate la această dată. În Republica Moldova majoritatea sărbătorilor care au rămas de pe timpuri sunt cu iz ideologic. Reieşind din această situaţie, Partidul Democrat a promovat ideea marcării în Republica Moldova pe data de 9 mai a Zilei Victoriei asupra fascismului şi a Zilei Europei, în scopul reconcilierii societăţii.

Opinia a fost exprimată de Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM, la dezbaterile publice cu tema: „9 Mai – Sărbătoarea care unește și care desparte”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova. Potrivit lui Vitalie Gamurari, de la independenţă încoace, societatea moldovenească este foarte dezbinată, inclusiv pe subiectul 9 mai.

„Nu există un adevăr stabilit foarte clar ce este cu această zi. Noi am rămas cu acea tradiţie din perioada sovietică referitor la data de 9 mai şi o bună parte a societăţii acceptă să sărbătorească pe această dată Ziua Victoriei. Pe de altă parte, pentru Republica Moldova este important conceptul european în contextul în care şi-a declarat clar direcţia integrării europene. Aici trebuie să reieşim şi din practica altor state, să vedem ce sărbătoresc ele în acea zi, în cazul de faţă este vorba de Ziua Europei”, spune Vitalie Gamurari.

Vitalie Gamurari susţine că marcarea celor două sărbători pe data de 9 mai este, pe de o parte, o încercare de reconciliere a societăţii, iar, pe de altă parte, vine să comemoreze victimele care au căzut în al doilea război mondial. Purtătorul de cuvânt al PDM opinează că în Republica Moldova majoritatea sărbătorilor care au rămas de pe timpuri sunt cu iz ideologic.

„Era foarte bine dacă era expus ceva foarte concret ce este cu această zi sub aspect ştiinţific. Dar nici aceasta nu putea duce la o conciliere reală a societăţii. Societatea moldovenească este dezbinată până într-atât că nu se doreşte un dialog asupra unor teme care sunt tabu. Timp de 26 de ani s-a încercat de a stabili un adevăr, fiecare din punctul său de vedere, ceea ce nu poate duce la o reconciliere reală. În mare parte mai suntem influenţaţi de nostalgiile de pe timpul Uniunii Sovietice”, a conchis Vitalie Gamurari.

Dezbaterile publice „9 Mai – Sărbătoarea care unește și care desparte”, constituie ediția a 72-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.