În cadrul Parteneriatului Estic, fiecare stat membru optează pentru aspectele utile propriei dezvoltări care sunt favorizate de oportunităţile de colaborare atât cu ţările membre, cât şi cu statele UE. Opinia a fost exprimată de către însărcinata cu afaceri a Republicii Letonia la Chişinău, Vita Dobele, în cadrul dezbaterii publice cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
Vita Dobele a declarat că politica Parteneriatul Estic presupune atât colaborare cu statele Uniunii Europene, cât şi între ţările membre ale acestui program. Referindu-se la avantajele pe care le are Republica Moldova în cadrul Parteneriatul Estic, diplomata a menţionat în special creşterea exportului către statele UE, posibilitatea de a călători fără vize. Oportunităţi suplimentare deschide şi faptul Forumurile Parteneriatului Estic, desfăşurate o dată la doi ani, sunt organizate şi platforme de discuţii cu societatea civilă, întruniri de business şi alte activităţi reciproc utile.
Însărcinata cu afaceri a Republicii Letonia, consideră că recomandările făcute de către misiunea experţilor Uniunii Europene la Chişinău, care a analizat „în mod scrupulos” structurile de drept, ar trebui implementate de către autorităţile de la Chişinău.
Vita Dobele a mai menţionat că după Summitul de la Riga, pe agenda Parteneriatului Estic au apărut şi subiecte de comunicare strategică dintre statele membre ale programului. În acest context, diplomata a spus că securitatea unui stat este asigurată, în primul rând, de solidaritatea cetăţenilor acestuia, de scopurile comune ale lor. De aceea, Vita Dobele a subliniat importanţa dialogului dintre putere şi societate civilă pentru crearea unei comunităţi unite.
Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie” este ediţia a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.