logo

Virgiliu Pâslariuc: Disciplinarea creează premise pentru depășirea crizelor


https://www.ipn.md/ro/virgiliu-paslariuc-disciplinarea-creeaza-premise-pentru-depasirea-crizelor-8004_1075312.html

Virgiliu Pâslariuc, doctor în științe istorice, conferențiar universitar, spune că oamenii nu vor putea trăi fugind de pandemia COVID-19. Ea nu poate fi negată, de aceea societățile trebuie să învețe să trăiască în acest regim și acest lucru l-au făcut toate societățile de până acum, care de asemenea au trecut prin epidemii. „Predecesorii au resimțit aceste pericole, teama, frica de viitor, dar anume disciplinare din partea statelor și autodisciplinarea persoanelor au creat premise pentru depășirea crizelor”, a declarat Virgiliu Pâslariuc la dezbaterile publice „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Doctorul în istorie a menționat că experiența pandemiilor din secolele trecute au adus cu ele anxietatea, teama de viitor, întrebări la care nu există răspunsuri. Societățile deveneau foarte agitate pentru că nu înțelegeau de unde vin pericolele și dușmanul, în cazul virușilor, aceste este invizibil. În opinia sa, este foarte important exemplu lui Louis Pasteur, care a fost cel care a încercat să convingă umanitatea despre existența pericolului din partea virusului.

Potrivit lui Virgiliu Pâslariuc, în stările de incertitudine, oamenilor le dispar orizonturile în care pot prognoza un anumit viitor. Frica și teama generează de regulă comportament violent și după regimul de carantină societatea este mai agitată, mai sensibilă și orice lucru poate genera o explozie de nemulțumiri, care cumva s-au acumulat în timpul unui comportament nefiresc de izolare. Pentru că modul de viață li s-a schimbat, oamenii nu făceau ceea ce erau obișnuiți să facă, trăind cu frici etc.

Conferențiarul universitar afirmă că o problemă constă în comunicarea autorităților cu cetățenii, contează cu ce discurs vin, cum le comunică oamenilor, cum îi conving să facă lucruri, care sunt necesare. Și mesajul autorităților trebuie să fie coerent și pe înțelesul oamenilor. „Și asta este, de fapt, una dintre marile probleme ale statului și instituțiilor să demonstreze și să convingă oamenii că este nevoie de măsuri. Și măsurile sunt disciplina și autodisciplina. Și acele tipare din trecut trebuie să le preluăm și astăzi”, a mai spus Virgiliu Pâslariuc.

„La capitolul managementul fricilor, observăm că guvernarea noastră a luat o poziție duplicitară. Ba zice că e ok să porți mască, ba zice că nu. Și atunci aceste informații, mesaje contradictorii creează în societate o stare de nesiguranță, de angoasă, de neîncredere. Guvernare a pierdut credibilitatea. Noi nu avem o autoritate care spune: „Uitați-vă că ceea ce spunem noi este corect și voi trebuie să îndepliniți aceste lucruri. Există protocoale, există lucruri riguroase”. Din păcate, trebuie să recunoaștem că și biserica a greșit, a clacat, pentru că s-a poziționat cumva de partea baricadei care este considerată de majoritatea populației ca ceva care este în neconcordanță cu opinia științifică”, a mai spus conferențiarul.

În opinia sa, criza COVID-19 va fi depășită atunci când se va găsi vaccinul, preparatele necesare, atunci când se vor îmbunătăți condițiile din instituțiile medicale. Virgiliu Pâslariuc a mai spus că șocul post-pandemic va trece, apoi va urma șocul economic. Conferențiarul spune că îi este frică de etapa când societatea va exercita asupra statului o presiune foarte mare. Or, în prezent, autoritățile nu au niciun plan de ieșire din această situație.

Dezbaterile „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, sunt ediția a 146-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.