logo

Virgil Scripcariu expune la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/virgil-scripcariu-expune-la-chisinau-7967_1086038.html

Virgil Scripcariu, sculptorul român de talie mondială, este expus în premieră la Chișinău. Expoziția cuprinde 27 de lucrări, dintre care 14 sculpturi și 13 lucrări de gravură. Potrivit organizatorilor expoziției care a avut loc miercuri seara la Muzeul Național de Artă al Moldovei , arta contemporană pe care o aduce artistul român prin lucrările sale este un exercițiu de recunoaștere a autenticității valorii sculpturii în spațiul public, transmite IPN.

Potrivit artistului, prea puține lucrări din spațiul public pot fi numite lucrări de artă contemporană, argumentând că în mare parte oamenii nu recunosc autenticitatea, nefiind obișnuiți să aibă exercițiul privirii asupra lucrărilor de conținut. Pentru Virgil Scripcariu, sculptura decorativă este un impediment în afirmarea mesajului artistic, aceasta punând accent mai mult pe executarea detaliilor decât pe impactul asupra privitorului. „Sculptura este un limbaj care are legătură cu modul de gândire, cred că ceea ce face diferență între noi este felul în care ne gândim compozițiile”, a declarat Virgil Scripcariu la deschiderea expoziției.

Svetlana Pociumban, șefa Direcției Patrimoniului Cultural a Ministerului Culturii, a declarat că fiecare capitală are nevoie de o „Ecvestră” (n.r. Forma de reprezentare publică preluată din epoca antică la nivel Mondial care reprezintă o persoană în postură de călăreț): „Doresc ca această expoziție să fie vizitată de foarte multă lume și, într-adevăr, lucrarea pe care ați pus-o ingenios în fața Muzeului Național de Artă al Moldovei, adună public”.

„Virgil Scripcariu de la bun început s-a arătat un artist promițător. Expoziția este atât de integră, că nu poți desprinde nicio lucrare. Sunt portretele acestor oameni simpli, toate tratate de același artist, dar cu caracterul celor care au stat în fața lui când le-a modelat. Este un sculptor care simte forma, lucrările nu sunt încărcate cu greutate”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.


Virgil Scripcariu, născut în 1974, la Vatra Dornei, se formează ca sculptor la Universitatea Națională de Arte din București în clasa profesorului Vasile Gorduz. Atașat de viața cotidiană dintr-un sat ancestral de olari, luptând pentru revigorarea vechiului meșteșug al olăritului și pentru crearea unui adevărat muzeu al Oalelor de Pisc, sculptorul Virgil Scripcariu concepe artă pură, aspirând la simbol și serenitate.

Proiectul cultural care include artistul în agenda culturală a capitalei a fost realizat în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Consiliul Județean Ilfov, Școala de la Piscu (România) și Primăria Țigănești, Strășeni. Totodată, sculptorul este cel care a contribuit la înfrățirea localităților Piscu din România și satului Țigănești, Strășeni.

Expoziția este deschisă publicului până pe 9 ianuarie.