logo

Viorica Dumbrăveanu: În Moldova se insistă mai mult pe tratament decât pe profilaxie


https://www.ipn.md/ro/viorica-dumbraveanu-in-moldova-se-insista-mai-mult-pe-8004_1080810.html

În Republica Moldova se intervine mai mult în aspecte de tratament și mai puțin în aspecte de prevenire a maladiilor, deși e nevoie de efectuarea mai multor screening-uri, de măsuri de depistare precoce a unor boli. În fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală sunt prevăzute resurse financiare modeste pentru prevenirea bolilor, a subliniat Viorica Dumbrăveanu, consilier al președintelui Parlamentului Republicii Moldova, ex-ministru al sănătății, la dezbaterea publică „O privire în viitor după un an de pandemie”, desfășurată de Agenția de presă IPN.

Potrivit ex-ministrului sănătății, reforma în sistemul de asistență medicală primară nu a avut impactul scontat. Angajații din medicină nu vor doar salarii decente, dar și condiții adecvate de muncă. Un tânăr absolvent, care are posibilitate să se angajeze în orașele mari sau să plece peste hotare, e clar că n-o să meargă într-o localitate sătească, unde elementar lipsește un drum, un mijloc de transport și dispozitive medicale necesare pentru investigarea pacienților. În anumite perioade s-au majorat salariile, dar s-au tăiat din indicatorii de performanță, nu a fost un salt financiar care să motiveze tinerii specialiști în medicină să activeze la sate.

Ex-ministrul sănătății este de părerea că Republica Moldova a pierdut foarte mult în lupta cu pandemia din cauza dezbinării, a dezinformării, care are efecte negative și asupra vaccinării populației. „Subiectul a fost politizat, astfel că în prezent avem rezistență la vaccinare nu doar din partea populației generale, dar și în rândul personalului medical. Avem un risc enorm – dacă medicii vor refuza să se vaccineze, ulterior și populația generală ar putea refuza imunizarea anti-COVID-19. De aceea trebuie să fim foarte atenți la declarațiile pe care le facem. Înțeleg că avem acest drept la libera exprimare, dar atunci când vorbim despre sistemul de sănătate, trebuie să fim atenți”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit consilierului președintelui Parlamentului Republicii Moldova, reforma de regionalizare din 2016 a fost una eșuată, pentru că nu s-a ținut cont de evaluările și recomandările OMS, iar efectele sunt dezastruoase – a fost distrusă infrastructura de laboratoare medicale la nivelul întregii țări.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că există un proiect de lege, elaborat de mai mulți experți, care prevede crearea unui centru de sănătate publică în fiecare raion. „Este foarte greu să gestionezi trei sau patru raioane, în condițiile în care restricțiile se aplică în funcție de incidența COVID-19 din fiecare raion. A fost promovat și un proiect de lege care prevede excluderea unor competențe improprii ANSP – e vorba de inspecția financiară, mai ales pe timp de pandemie. Au fost aprobate mai multe modificări la legislație, dar reforma trebuie continuată”, a opinat ex-ministrul sănătății.

Viorica Dumbrăveanu este de părere că pe viitor trebuie să ne consolidăm eforturile sub aspect de comunicare și informare corectă a populației. „Trebuie să ne obișnuim să trăim cu infecția COVID-19. Chiar dacă vaccinarea se realizează în mai multe țări, asta nu înseamnă că persoanele nu se pot îmbolnăvi, ele pot să facă o formă ușoară a bolii, fără complicații și fără sfârșit letal”, a explicat ex-ministrul sănătății.

Dezbaterea publică „O privire în viitor după un an de pandemie” este ediția a 180-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.