logo

Viorica Calugher: Un alegător informat știe să identifice discursuri care promovează ura


https://www.ipn.md/ro/viorica-calugher-un-alegator-informat-stie-sa-identifice-discursuri-8004_1100040.html

Cetățenii bine informați vor face mai puține încălcări, inclusiv ale legislației electorale. Dacă vor cunoaște ce presupune discursul de ură vor încerca să evite utilizarea lui sau vor ști să sesizeze un astfel de caz în spațiul public. În acest sens instruirea continuă este absolut necesară. Aceasta e una dintre opiniile exprimate de Viorica Calugher, formatoare la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în cadrul dezbaterii publice genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN.

Experta este de părere că un alegător informat știe să identifice comportamente și discursuri care promovează ură și discriminare. „Din momentul când eu în calitate de alegător știu ce înseamnă discursul de ură, știu să identific elementele acestuia, conștientizez care sunt efectele acestuia, nu doar nemijlocit asupra mea, în calitate de alegător, în calitate de cetățean în Republicii Moldova, dar efectele asupra întregii societăți. Cu eforturi comune putem schimba lucrurile,  pentru că prin intermediul alegătorilor, prin intermediul altor părți interesate a procesului electoral, acest fenomen poate fi prevenit, poate fi identificat la timp și poate fi diminuat considerabil”, a declarat ea.

Viorica Calugher spune că în primul rând e importat să se cunoască despre acest fenomen și cetățenii să înțeleagă care sunt pericolele lui. „Cu această înțelegere putem să luptăm de pe poziția pe care o avem, indiferent ce poziții ocupăm în procesul electoral: alegător, funcționar electoral, observator, reprezentant al concurentului electoral, jurnalist sau alte categorii. Deci, noi toți, în orice poziții ne-am afla în cadrul acestui proces, trebuie să identificăm și să prevenim și să acționăm atunci când depistăm aceste fenomene”, a declarat ea.

Viorica Calugher spune că procesul de informare, de instruire și educație electorală este unul continuu, unul de durată și care implică mai mulți actori sociali. Potrivit ei, pentru a crește nivelul culturii politice în țară și al celui de informare în domeniul electoral este nevoie de un efort comun și susținut. „Nu ne asumăm doar noi instruirea și informarea societății cu privire la procesele electorale, drepturi, obligații și oportunități. Desigur că o facem împreună cu alți actori sociali și aș menționa aici rolul asociațiilor obștești care lucrează cu anumite grupuri țintă și aici este cazul să se manifeste cei care pledează pentru drepturile femeilor, pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, ale minorităților etnice sau sexuale”, a declarat Viorica Calugher.

Dezbaterea publică cu genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.