logo

Viorel Rusu: Candidații pot fi uneori excesiv de atenți pentru a asigura transparența și integritatea în alegerile locale


https://www.ipn.md/ro/viorel-rusu-candidatii-pot-fi-uneori-excesiv-de-atenti-8004_1100329.html

Pentru a respecta principiul transparenței și integrității în alegerile locale, candidații sunt uneori excesiv de precauți. Ei mai degrabă nu întreprind anumite acțiuni, decât să încalce vreo regulă nouă din Codul Electoral. Este una din opiniile exprimate de Viorel Rusu, expert juridic la Congresul Autorităților Locale din Moldova în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Lumea nu a reușit să fie pregătită în măsura cuvenită, deoarece chiar și avizarea Codului s-a făcut într-o manieră foarte, foarte rapidă. Și evident că aceasta își lasă amprentă. Foarte mulți actori în procesul electoral, ei sunt în proces de studiere, întreabă Comisia Electorală Centrală, nu știu cum să procedeze. Adică aici sunt anumite probleme, evident că treptat această deficiență va fi înlăturată, dar trebuie să fie și o lecție pe viitor că Codul Electoral este un document destul de serios și el trebuie discutat, adoptat și implementat într-o perioadă mai lungă”, a declarat Viorel Rusu.

Întrebat dacă acest context va face ca actorii cursei electorale să întâmpine dificultăți care vor crea circumstanțe pentru încălcări, respectiv, astfel vor afecta integritatea alegerilor locale, Viorel Rusu a declarat că aceste provocări deja sunt, dar treptat sunt rezolvate”, iar dacă a afectata sau nu transparența și integritatea alegerilor se va vedea în rapoartele de monitorizare. „Concurenții electorali au foarte mult frică în ceea ce privește utilizarea informației de interes public, resursele financiare și de multe ori ei chiar nu întreprind nimic doar ca să nu greșească, adică chiar stagnează absolut ceea ce într-o măsură mai mare sau mai mică afectează procesul electoral din punct de vedere al expunerii, transparenței, a programelor și toate celelalte”, a declarat Viorel Rusu.

El a continuat prin a spune: „candidații se străduiesc, știți, după principiul acela, că se teme și de apă rece. Adică ei se străduie să nu facă nicio mișcare în plus sau să facă o mișcare pentru a nu nimeri în situația nefavorabilă în difuzarea informației din interes public etc. Adică este o precauție, în viziunea mea, excesivă în procesul electoral și chiar am putea spune un dezechilibru că cei care nu sunt în funcție, ei își permit mai multe decât candidații care sunt în funcții și și-au suspendat activitatea”, a adăugat Viorel Rusu.

Întrebat despre limitele asigurării transparenței sau care ar fi acele informații pe care candidații sunt obligați să le prezinte și care nu, Viorel Rusu a declarat că „este evident, concurenții electorali sunt supuși anumitor riscuri, inclusiv chiar și în aspecte de developare a vieții personale, dar e salutabil faptul că legislația a devenit mai strictă din punct de vedere al aspectelor de agresiune, de implicare sau amenințări și toate celelalte. Adică, ceea ce ține de aspectele nedorite în campania electorală”, a spus Viorel Rusu, menționând că autoritățile de resort trebuie să fie destul de vigilente.

Dezbaterea publică cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.