logo

Viorel Cibotaru: Existența Republicii Moldova depinde de procesul integrării europene


https://www.ipn.md/ro/viorel-cibotaru-existenta-republicii-moldova-depinde-de-procesul-integrarii-8004_1102934.html

Existența Republicii Moldova depinde de procesul integrării europene și a extinderii relațiilor cu Alianța Nord-Atlantică. Opinia aparține ambasadorului Republicii Moldova în Belgia Luxemburg, Viorel Cibotaru, șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Războiul care a aruncat în aer Lumea”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit ambasadorului, în prezent, există o coeziune fără precedent dintre NATO și UE, care nu-i va permite lui Vladimir Putin să câștige războiul din Ucraina.

Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia spune că războiul din Ucraina a determinat multiple schimbări la nivelul Uniunii Europene și NATO. Statele membre își consolidează capacitățile de apărare, își întăresc industria de apărare, iar sinergia NATO-UE scade considerabil șansele regimului Putin să câștige acest război.

„De la bun început a existat o solidaritate fără precedent atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO. Vedem că Ucraina tot mai mult se integrează în sistemele NATO. Astăzi pot să afirm că Ucraina a devenit membru NATO fără posibilitatea aplicării Articolului 5. Această invazie a Federației Ruse determină și o reformă a Uniunii Europene, dar și o reformă a NATO. Acum este vorba de o solidaritate inimaginabilă până acum a statelor care constituie aceste organizații. Da, sunt unele state care se opun, dar această opoziție este bazată pe interese naționale, destul de înguste. Dar totodată, în comun, se iau niște decizii principiale care duc la imposibilitatea regimului Putin de a câștiga acest război”, a spus ambasadorul Viorel Cibotaru.

Potrivit ambasadorului, Republica Moldova este privită de marile state ale lumii drept cea mai afectată țară de război, după Ucraina. Viorel Cibotaru respinge ideea tergiversării intenționate a livrărilor de armament din partea Occidentului către Ucraina.

„Republica Moldova este beneficiară a acestui proces. Noi continuăm să fim considerați țara cu cel mai mare risc de a fi afectată de acest război. Există multe speculații cu privire la volumul ajutorului acordat Ucrainei. Problema livrărilor de armament, tehnică, nu este generată de egoismul sau ipocrizia Occidentului, dar este generată de starea în care se află acum sistemul de apărare colectiv. Statele membre NATO și UE sunt într-un proces rapid de redresare a acestor sisteme de apărare. Se investește enorm în industria de apărare. Sunt multe acorduri de tip nou semnate de Ucraina cu Marea Britanie, se lucrează la acorduri cu Germania, Franța. Sunt în faza finală acordurile cu Polonia și România. Asta vorbește despre faptul că lumea este determinată să nu-i permită lui Putin să câștige”, a mai spus Viorel Cibotaru.

Viorel Cibotaru mai spune că, în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024 și 2025, societatea trebuie să înțeleagă că nu există alternativă procesului de integrare europeană. Potrivit diplomatului, Republica Moldova trebuie să se apropie cu pași rapizi de Uniunea Europeană și să-și extindă relațiile cu NATO.

„Există o coeziune între NATO și UE în privința Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei. E vorba de consolidarea rezilienței acestor state, capabilitatea de a administra lucrurile în situații de criză. De aceea, a critica astăzi NATO este similar cu critica la adresa procesului de integrare europeană. Care este unicul valabil și posibil în condițiile în care comerțul cu Rusia a căzut la câteva procente. Existența Republicii Moldova depinde de procesul de integrare europeană și extinderea relațiilor cu NATO ”, a explicat șeful misiunii pe lângă NATO, Viorel Cibotaru.

Dezbaterea publică la tema „Războiul care a aruncat în aer Lumea” este ediția a 300-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.