logo

Viorel Cibotaru: Evenimentele din Orientul Mijlociu vorbesc despre un război împotriva terorismului


https://www.ipn.md/ro/viorel-cibotaru-evenimentele-din-orientul-mijlociu-vorbesc-despre-un-8004_1070771.html

Evenimentele de ultimă oră din Orientul Mijlociu vorbesc despre un război neconvențional, război împotriva terorismului. „Acest război nu poate fi oprit sau neglijat”. Opinia a fost exprimată de Viorel Cibotaru, director al Institutului European de Studii Politice din Moldova, ex-ministru al apărării, în cadrul dezbaterilor publice: „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Viorel Cibotaru, ideea precum că în regiune se profilează un război împotriva terorismului este împărtășită de Uniunea Europeană, dar și de Rusia, care este calmă în acest sens, știind că Statele Unite ale Americii nu va bombarda Iranul pentru a-l distruge sau a-l ocupa. „E vorba despre limitarea accesului acestor organizații iraniene care stimulează terorismul”, potrivit lui Viorel Cibotaru.

Fostul ministru al apărării consideră că ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu, dar și în proximitatea hotarelor Republicii Moldova, nu are nimic în comun cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. El spune că există un cadrul normativ care impune Republica Moldova să fie activă, dar să folosească instrumentele pe care le are la dispoziție. „Acest cadru este Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și în mod special Acordul din 2012 cu privire la participarea în operațiuni de deblocare, de menținere a păcii, post-conflic. Avem și operațiuni comune, sunt moldoveni care participă la astfel de acțiuni în Africa, nu văd de ce nu ar participa moldoveni în Irak , Siria, Libia”, consideră Viorel Cibotaru.

Potrivit lui, Moldova are și niște înțelegeri foarte clare în cadrul Organizației Națiunilor Unite și angajamente asumate cu Statele Unite ale Americii. El spune că SUA a acordat un ajutor substanțial în pregătirea Republicii Moldova pentru participarea în operațiuni de menținere a păcii, lichidare a consecințelor unor calamități etc., acordând în acest sens peste patru milioane de dolari. În schimb, Moldova s-a angajat să ofere contingente pentru operațiuni ale Organizației Națiunilor Unite, inclusiv în Afganistan și Irak. Obligațiuni pe care Moldova nu le respectă.

„Să nu uităm că Moldova este angajată prin semnarea Cartei ONU, documentului de aderare la Consiliul Europei, Acordului de Asociere cu UE, în asumarea a foarte multe angajamente. Da, avem mai puține posibilități decât vecinii noștri de a participa la o misiune internațională, dar să trimitem ajutoare chiar și mici, cum a avut loc în cazul calamităților din Turcia, ar însemna că Moldova este solidară cu cei care se află în pragul unei catastrofe umanitare”, a spus Viorel Cibotaru.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova consideră că intenția SUA de a ieși din Irak și Afganistan provine din dorința de a permite ca procesele pașnice, de stabilizare economică și socială în aceste țări să decurgă fără prezența militară americană. Potrivit lui Viorel Cibotaru, spre regret, aceste încercări au dus la escaladarea unor conflicte, inclusiv anumiți radicali din Iran nu sunt interesați ca SUA să plece. El mai spune că nimeni nu este gata pentru un război ordinar, nemaivorbind de un război mondial cu folosirea armelor chimice sau atomice.

În altă ordine de idei, Viorel Cibotaru nu exclude că există cetățeni moldoveni mercenari care, prin intermediul subunităților private ruse „Vagner”, luptă în Libia, Siria, Irak sau Afganistan.

Viorel Cibotaru, mai spune că marea majoritate a statelor din zona Orientului Mijlociu s-au format într-un mod artificial după primul Război Mondial și prăbușirea imperiilor britanic, francez și cel otoman. „Deci, acestea continuă să fie o sursă extrem de importantă de rivalități în zonă, nu doar din aspect religios, dar și din cel de constituire a statelor, dacă ne gândim la curzi, la iranieni, locuitorii din Irak. Da, tensiunile au o puternică motivație religioasă, dar există și aceste motivații stataliste, de reconstituire, de reconfigurare, ele constituie un element de conflict în sine, mai ales dacă ne referim la relațiile dintre Emiratele din Golf, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Unite – discrepanțele dintre ele și acești jucător cum sunt Iran, Irak, Siria, Israelul”, opinează Viorel Cibotaru.

În opinia sa, pe de altă parte, este important aspectul geopolitic, în primul rând, din punct de vedere al resurselor energetice – de petrol și gaze. „Bătălia mare se dă pentru resurse și ea este motivațională în multe mișcări și acțiuni făcute de marele puteri. Aici vedem un joc extrem de activ al Statelor Unite, al Chinei, al Federației Ruse, al Uniunii Europene, în plan atât economic, dar și în plan de participare în Alianța Nord Atlantică, de exemplu. Lucrul acesta s-a răsfrânt în ceea ce s-a întâmplat recent”, a declarat fostul ministru al apărării.

Dezbaterile „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, sunt ediția a 123-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.