Interviu IPN cu președintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, la cea de-a 27-a aniversare a Independenței
---
– Care credeți că este cea mai importantă realizare din cei 27 de ani și de ce? Ce nu am reușit să obținem, ca stat, în acești ani?
– Ziua în care s-a votat Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost cea ]n care poporul a obținut capacitatea de a hotărî în ce limbă vorbește, cum să-și organizeze administrația, cum să-și păstreze și dezvolte caracterul unic al identității naționale, să-și croiască singur soarta. Aceasta a fost înțelegerea mea când s-a produs evenimentul de votare în Parlament la 27 august 1991 și aceste sentimente le-am trăit și eu fiind în Piață împreună cu alte zeci de mii de concetățeni. În plan istoric, obținerea de către Republica Moldova a statutului de stat independent față de Uniunea Sovietică a însemnat cel mai important act al renașterii noastre naționale, a re-clădirii, dacă doriți, a întregului mod de viață. A fost, deci, un eveniment epocal, revoluționar și proiectat într-un viitor la care nici nu visasem. Cea mai mare realizare a acestei Declarații este sentimentul de mândrie națională, de libertate și de ieșire într-o lume nouă, cea a civilizației moderne.
– Ce a însemnat independența pentru cetățeanul Viorel Cibotaru și pentru familia dumneavoastră?
– Cred că a însemnat suficient de multe lucruri. Mie personal mi-a oferit o altă perspectivă profesională și civică, m-a făcut să trăiesc o viață și niște evenimente la care nu aș fi putut visa dacă se păstra acel regim totalitar din trecutul sovietic. Nu regret nimic din trecutul meu, din tinerețe și nu am ce-mi reproșa, în plan public. Dar din 1991 trăim o altă viață, facem o altă istorie și avem un alt viitor, cu siguranță.
– Cum credeți, prin ce se va deosebi cea de a 28-a, eventual, a 29-a și a 30-a aniversare a Independenței de actuala?
– Spre marele meu regret, anul acesta nu prea avem motive să ne bucurăm de traiul nostru și să sărbătorim această zi cum ar merita să fie. În condițiile unei crize politice acute, a derapajelor de la democrație, corupției politice endemice, migrării masive a cetățenilor activi peste hotare, furturilor de proporții din vistieria statului și din bănci, capturării aproape a tuturor instituțiilor statului în interesul unei singure persoane și a acoliților săi, nu este prea mult loc de veselie și optimism.
– De ce un cetățean al Republicii Moldova ar trebui să fie mândru că este cetățean al acestui stat?
– Chiar dacă sute de mii de moldoveni s-au mutat cu traiul peste hotare, oricum vor avea doar o singură Patrie – aici, unde s-au născut și s-au bucurat de primii pași și de dragostea părintească. Astăzi avem un număr prea mare de oameni care se simt dezamăgiți de guvernare sau de clasa politică, dar nimeni nu are motiv să nu iubească și să nu se mândrească de plaiul nostru natal.
Elena Nistor, IPN
Notă: Agenția de Presă IPN a realizat interviuri „în oglindă” (cu întrebări similare) cu exponenții guvernării și cu liderii opoziției:
- Maia Sandu: Independența a însemnat, în primul rând, recuperarea valorilor naționale. Interviu IPN