Acordul de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, semnat de Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, este comparabil cu multiplele exemple de astfel de acte din practica internaţională şi este mult mai dezvoltat decât cel din 2009, spre exemplu. De această părere este analistul politic Viorel Cibotaru.
Solicitat de IPN să comenteze calitatea actului încheiat, Viorel Cibotaru a spus că acum Acordul este mai consistent şi mai detaliat, deoarece două componente este mai uşor să fie moderate decât 3 sau 4, sau mai multe. „Totodată actul a devenit mai rigid, condiţiile de funcţionare a coaliţiei sunt extra-democratice, sunt reglementate nişte lucruri care nu ar trebui să fie, se limitează dreptul la expresie a deputaţilor şi miniştrilor. Sunt un fel de legi nescrise care se bat cap în cap cu cele scrise. Nu poţi stopa anumite lucruri precum critica, de exemplu”, a apreciat Viorel Cibotaru.
Analistul crede că oponenţii coaliţiei nou formate ar putea considera că astfel de prevederi înseamnă un pas înapoi pentru transparenţa procesului decizional, pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, dar şi pentru exercitarea guvernării.
„Din document cred că lucrurile sunt puse destul de profesionist, conştient, cu multă experienţă a succeselor şi insucceselor, a crizelor depăşite de partide. Nu cred că apar mari contradicţii pe vreun palier, nici personal, nici profesional, nici pe intern, nici pe extern. Aceasta pare a fi cea mai trainică coaliţie din 2009 încoace”, a subliniat expertul.
Cât ţine de partajarea ministerelor, Viorel Cibotaru a spus că are anumite rezerve, deoarece posturile de ministru al apărării şi cel de ministru de externe intră în competenţele preşedintelui ţării şi aici poate ar fi trebuit cumva delimitate de celelalte funcţii şi poate că ar putea fi lăsate la discreţia preşedintelui ca să se sublinieze că nu aparţin vreunui partid.