logo

Viorel Chivriga: În 2020, a avut de suferit multă lume, aceasta mobilizează toată țara


https://www.ipn.md/ro/viorel-chivriga-in-2020-a-avut-de-suferit-multa-8004_1078548.html

În anul 2020, a avut de suferit foarte multă lume, din cauza pandemiei și a factorilor de risc. Acest moment unește și mobilizează oamenii din toate regiunile țării. Astfel explică Viorel Chivriga, expert în politici economice „IDIS Viitorul”, protestele de amploare ale agricultorilor veniți din spațiul rural în fața Parlamentului. „Oamenii care au afaceri mari sau mici au aceleași probleme. Dacă vedem un spirit de inițiativă pe care îl manifestă persoane care nu erau vizibile până acum în spațiul public asta înseamnă că la țară duhul patriarhal dispare. Apar oameni care au altă mentalitate, au poziție civică, și dispar cei care au condus anterior localitățile rurale. Apar oameni noi, tineri, curajoși care nu mai sunt așa de creduli ca mulți alții din mediul rural”, a spus acesta în cadrul dezbaterii publice: „Ce vor agricultorii? Ce vrea sau nu vrea guvernarea?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Localitățile rurale au început să vorbească altfel, deoarece există și implicarea diasporei, formată din multe persoane provenite din localitățile rurale. „În 2003, am avut o situație similară, cu secetă, iar în 2004 exodul din țară a fost foarte masiv, mulți și-au abandonat afacerile. Toate guvernările care vor fi de acum încolo ar trebui să înțeleagă că Republicii Moldova trebuie să te comporți demn, destoinic cu cetățenii și să-i consideri cetățeni ai țării, că nu e bine să fie ocoliți când se iau decizii la nivel de țară”, a menționat expertul.
 
Viorel Chivriga a afirmat că cerințele politice ale agricultorilor se suprapun cu cele economice. „Acolo unde sunt niște cerințe economice, va exista loc și pentru cerințe politice. Când dialogul este unul tardiv, nu este rezultativ, neapărat vor apărea tendințe de a interveni cu niște cerințe de ordin politic. Se suprapun cerințele politice pe cele economice pentru că nu s-a discutat, nu au fost luate decizii atunci când trebuiau să fie luate, ca să ușureze situația economiei naționale”, a spus acesta.

Expertul economic explică intenția de a protesta a agricultorilor prin faptul că o parte dintre ei au considerat că Guvernul actual nu mai face față situației complicate, lucru și așa vizibil în anumite perioade. „Iar, pe de altă parte, Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară, dar și instituțiile guvernamentale au dat dovadă de incapacitate de a organiza o discuție cu participarea liderilor Asociațiilor de agricultori. Ajutorul care va fi acordat va fi unul minim, e vorba de o restituire de resurse financiare mici care nu vor putea ajuta agricultorii. Observați că pe lângă agricultori au apărut și alte categorii de antreprenori, care reprezintă alte sectoare, precum transportatorii sau HoReCa. Ultimii au fost afectați foarte puternic din cauza pandemiei. Aici văd un lucru nou în spațiul economic moldovenesc: că reprezentanți ai diverselor sectoare se adună cu o cerință comună față de guvernare. Cred că în timpul apropiat vor apărea si alte sectoare la manifestările de proteste. De fapt, pe partea economică multe probleme vor fi rezolvate, când pe plan politic va apărea voință, dorința de a schimba ceva și corectitudine în raport cu oponenții”, a subliniat Viorel Chivriga.

Întrebat cum caracterizează acțiunile de protest ale agricultorilor, pașnice sau violente, Viorel Chivriga a răspuns că aceștia își utilizează dreptul lor de a organiza întruniri. „Sunt unele devieri de comportament la unele persoane, dar nu le consider prea grave. Dar, nu m-aș mira dacă în rândul oamenilor care au ieși în Piață ar fi și provocatori, lucru care s-a mai întâmplat în istoria Republicii Moldova. Eu nu am văzut mari violente, ci multă toleranță din partea ambelor părți. Comparând cu alte manifestații, am observat ca agricultorii au crescut foarte mult. Cei care au afaceri inteligente, exportă în țările europene, ei pot fi priviți ca altfel de agricultori față de cei de până la 2014. Din cate am observat, marea parte a agricultorilor purtau măști de protecție și se aflau la distanță unul de altul. Aici ar putea fi un punct nevralgic. Oamenii trebuie să fie atenți la prevederile legale care țin de organizarea întrunirilor în această perioadă. În același timp, reprezentanții agricultorilor nu prea au acces la sursele de informare în masă”, a spus Viorel Chivriga.

Referitor la ce poate urma după protestul agricultorilor programat pentru mâine, Viorel Chivriga presupune că situația va deveni clară doar după învestirea președintelui ales, după 24 decembrie. „Atunci o să fie puse accentele acolo unde trebuie. Intrăm într-o perioadă improprie pentru evenimente de așa gen: sărbătorile de iarnă, când e foarte greu de a organiza astfel de proteste. Probabil, protestele nu se vor finaliza, dar vor avea o mini-vacanță până după sărbători. Va depinde foarte mult de prestația politicienilor, atât a celor de la guvernare, cât și a celor din opoziție. În funcție de cum vor gestiona ei situația, astfel vor derula și lucrurile după sărbătorile de iarnă. Eu sunt sigur că fermierii nu sunt satisfăcuți de avansurile pe care i le-au făcut cei de la guvernare”, a opinat Viorel Chivriga.

Dezbaterea publică „Ce vor agricultorii? Ce vrea sau nu vrea guvernarea?” este ediția a 164-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.