Piaţa internă a Republicii Moldova trebuie protejată de diverse importuri, în special, a produselor agroalimentare, iar producătorii locali trebuie promovaţi şi în interiorul ţării, nu doar în afară. De această părere este expertul economic Viorel Chiviriga, care a declarat pentru IPN că autorităţile de la Chişinău ar putea analiza posibilităţile de a impune taxe vamale similare în raport cu produsele din Federaţia Rusă.
Expertul spune că ar susţine orice iniţiativă de protecţie a pieţii interne, dar toate măsurile trebuie să se încadreze în regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. „Sunt mai multe pârghii de a face ordine pe piaţa internă. E absurd, deoarece suntem producători agroalimentari, iar pe rafturile magazinelor găsim produse din Federaţia Rusă, dar şi din alte state, aici mă refer la lactate, la conserve din fructe, la sucuri. Trebuie să evaluăm rigorile sanitare, să vedem dacă toate produsele importate se încadrează”, a opinat Viorel Chivriga.
Limitarea importurilor de produse agroalimentare se poate face şi în cadrul unor campanii la nivel naţional, care pot fi generate chiar de persoane particulare , preluate şi promovate de mulţime, spune expertul. Producătorii moldoveni trebuie promovaţi chiar şi în ţară, deoarece e absurd să fie promovaţi în afară, iar în ţară ei să rămână necunoscuţi. „Aceasta se referă şi la vinificatori, şi la industria de prelucrare, dar şi la industria mobilei şi industria chimică”, a adăugat Viorel Chivriga.
Cât ţine de acţiunile Federaţiei Ruse, nu trebuie să se creeze panică, deoarece situaţia nu este chiar atât de disperată cum pare. „Cea mai mare tensiune va fi timp de o lună şi jumătate cât avem roadă uşor alterabilă, dar vom face faţă, vom pune la păstrare restul roadei, fie aceasta va fi procesată, fie consumată pe interior. Aceste acţiuni servesc drept o lecţie pentru producătorii locali”, a mai spus expertul.
Viorel Chivirga a adăugat că şi chiar dacă se introduc taxe vamale de către Rusia, oricum va continua exportul. „Aceste taxe vor afecta un pic competitivitatea produselor din Moldova. Trebuie să se analizeze care produse nu se încadrează în normele sanitare şi să le stopăm accesul pe piaţa noastră. Trebuie să se analizeze raporturile de comerţ cu Rusia, dacă acordurile au fost încălcate de o parte şi dacă normele internaţionale permit, atunci să se includă taxe şi pentru produsele similare din Rusia”, a încheiat expertul.
La mijlocul lunii iulie curent Federaţia Rusă a interzis importul de fructe şi conserve moldoveneşti. De la 1 septembrie intră în vigoare taxele vamale pentru restul produselor din Moldova. Potrivit unor estimări, dacă în Republica Moldova s-ar limita accesul alcoolului şi lactatelor din Federaţia Rusă s-ar elibera o piaţă de circa 60 de milioane de dolari pentru produsele autohtone.