Viorel Chivriga: creşterea importurilor de produse alimentare, băuturi, tutun şi produse animaliere reprezintă un motiv de îngrijorare
https://www.ipn.md/ro/viorel-chivriga-cresterea-importurilor-de-produse-alimentare-bauturi-tutun-si-pr-7973_958034.html
Creşterea importurilor de produse alimentare, băuturi, tutun, produse animaliere şi reducerea nesemnificativă a importurilor de produse vegetale constituie un motiv de îngrijorare, susţine Viorel Chivriga, expert al Coaliţiei pentru Dezvoltare Economică Rurală, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit sursei citate, tradiţional acestor produse le revine o cotă semnificativă în totalul exporturilor. În anul 2005, ponderea produselor alimentare, băuturilor, tutunului, produselor animale şi vegetale a constituit 1/2 din totalul exporturilor. În anul trecut, în mod logic, importurile mărfurilor din ultimele două grupe trebuiau să se reducă considerabil, datorită embargoului impus de Federaţia Rusă, care cel mai mare importator de produse de acest gen. Însă, în mod surprinzător s-a înregistrat o evoluţie neaşteptată în tranzacţiile comerciale externe cu aceste produse.
Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2005, importurile de animale vii şi produse animale au crescut cu 18,5 milioane dolari (+47,8%), faţă de anul 2004.
Evoluţia importurilor şi exporturilor în perioada implementării strategiei de promovare a exporturilor pentru anii 2002-2005, a răsturnat toate pronosticurile guvernului. Astfel, se anticipa „că creşterea exporturilor nu va lichida în totalitate soldul negativ al balanţei comerciale, deoarece acesta este condiţionat în cea mai mare parte de importul de resurse energetice, însă va fi redus treptat, pe măsura creşterii gradului de eficienţă a economiei în ansamblu”. De asemenea, conform previziunilor guvernului, în anii 2002-2005, soldul negativ al balanţei comerciale urma să diminueze de la 305,2 mln USD în anul 2000 până la 165 mln USD în anul 2005.
Pe de altă parte, deficitul balanţei comerciale a depăşit atât pronosticul de 1 000 milioane USD pentru anul 2005, cât şi plafonul de 1200 milioane USD, prognoza pentru anul 2007, din Cadrul de cheltuieli pe termen mediu pe anii 2006-2008, care a fost aprobat de Guvern în ultimul trimestru a anului trecut. Aceasta înseamnă, în opinia lui Chivriga, că există probleme nu doar în comerţul exterior, dar şi în procesul de elaborare, monitorizare şi implementare a diverselor strategii, hotărâri de guvern şi a altor acte, care au drept obiectiv îmbunătăţirea situaţiei în domeniul comerţului exterior.
Viorel Chivriga consideră că creşterea economică spectaculoasă înregistrată în ultimii ani a fost determinată de transferurile valutare de peste hotare, care au fost direcţionate în mare măsură spre consum şi nu în investiţii. Pe de altă parte, spune sursa citată, remitenţele au atenuat impactul soldului negativ a balanţei comerciale asupra balanţei de plăţi si a economiei naţionale în întregime. De asemenea, un rol important îi revine monedei naţionale, care s-a apreciat considerabil în ultimii doi ani, în mare măsură datorită remitenţelor. Însă această apreciere, potrivit expertului, nu este benefică pentru exporturile moldoveneşti şi pentru producătorii de mărfuri destinate exportului.
O prioritate în politicile publice ar fi crearea de condiţii acceptabile pentru moldovenii plecaţi la muncă peste hotare de a direcţiona transferurile valutare în economie şi nu spre consum. O altă cauză destul de importantă în creşterea importurilor este majorarea preţurilor la carburanţi şi la o serie de inputuri pentru sectorul de producere din economie. Ponderea acestor două grupe de mărfuri a fost semnificativă şi a constituit circa 2/3 din totalul importurilor, susţine Chivriga.
În anul 2005 ritmul de creştere a exporturilor a fost net inferior în comparaţie cu cel a importurilor. Decalajul considerabil în evoluţia exporturilor şi importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în anul 2005, a unui sold negativ al balanţei comerciale în valoare de 1220,5 milioane dolari, ceea ce constituie o majorare cu 55,8 la suta sau cu 437 milioane dolari a deficitului balanţei comerciale, comparativ cu anul 2004.