logo

Viorel Chiviriga: Cu fermierii, și cu alte categorii de operatori economici, se discută


https://www.ipn.md/ro/viorel-chiviriga-cu-fermierii-si-cu-alte-categorii-de-8004_1101381.html

Discuțiile și identificarea unui consens sunt soluția pentru a depăși problemele cu care se confruntă fermierii care protestează în Piața Marii Adunări Naționale. Opinia aparține expertului în politici economice, Viorel Chiviriga, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Ce vor fermierii? Ce poate Guvernul?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, unele revendicări ale fermierilor sunt judicioase, însă solicitarea de a aplica moratoriu la plata penalităților și datoriilor față de bănci, reprezintă o imixtiune în activitatea sectorului financiar-bancar.

Potrivit expertului Viorel Chiviriga, solicitarea fermierilor protestatari de a aplica moratoriu la penalitățile și datoriile față de bănci și alți creditori nu este o soluție viabilă și ar reprezenta o ingerință a statului în activitatea băncilor comerciale.

„Cu fermierii, dar și cu alte categorii de operatori economici, se discută. Dacă vorbim de raportul care există între operatorii economici și băncile comerciale, nu trebuie să uităm că băncile au activități propice pentru economia țării. Aici, eu văd o altă problemă. De ce creditele în Republica Moldova sunt scumpe, comparativ cu alte țări? Trebuie să ne amintim de frauda secolului care frânează venirea unor investitori serioși în sectorul financiar, care pot oferi credite acceptabile, pe măsura așteptărilor agricultorilor. Sunt probleme care trebuie soluționate. Dar să ceri unei bănci comerciale să pună moratoriu pe un an de zile este o imixtiune în activitatea unui domeniu care are reguli”, a spus expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chiviriga.

Zeci de agricultori și-au scos tehnica agricolă în fața Guvernului și cer autorităților sprijin din partea statului pentru fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei. În plus, agricultorii spun că nu-și pot onora angajamentele față de bănci și creditori după ce prețurile de achiziție la cereale și oleaginoase s-au prăbușit. Expertul Viorel Chiviriga și-a exprimat speranța că protestul fermierilor nu are tentă politică și nu va periclita parcursul european al Republicii Moldova.

„Dacă vorbim de rambursarea TVA, este o situație când revendicările pot fi considerate plauzibile, deoarece permanent au existat probleme cu rambursarea TVA și la export, și în comerț și asta încurcă operatorii economici. Statul trebuie să aibă o poziție cel puțin prietenoasă față de sectorul economic. Totodată, discuțiile pe care le au fermierii din PMAN cu reprezentanții Guvernului nu trebuie să fie de pe poziții de forță. Ele trebuie să fie constructive și să conducă la eliminarea animozităților. Nu trebuie de presat într-o perioadă destul de presantă pentru Republica Moldova. Eu am temerea ca pe prim-plan să nu apară componenta politică. Pentru Moldova asta ar fi o nouă situație dezolantă pentru că noi pășim o dată cu dreptul și de trei ori cu stângul și nu mai ajungem în Uniunea Europeană”, a explicat Viorel Chiviriga.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2024, Fondul național de dezvoltare a agriculturii este de 1,6 miliarde de lei. Expertul IDIS „Viitorul” spune că subvenționarea agriculturii ar trebui să genereze afaceri profitabile în acest sector, în caz contrar, subvențiile în agricultură ar trebui redirecționate spre alte domenii.

„Dacă ne referim la subvenții. Aici s-a avansat. Practic, a fost dublată mărimea fondului de subvenționare. Trebuie să ținem cont că Republica Moldova nu e România sau o altă țară din Uniunea Europeană, are un buget care nici nu se compară cu bugetul țărilor europene. Ca să subvenționezi ceva, trebuie să ai defalcări la buget. Dar cea mai importantă este utilitatea subvențiilor, dacă ele sunt repartizate și nu există nicio utilitate, mai bine aceste subvenții să fie transferate spre alte sectoare ale economiei. Avem nevoie de productivitate în agricultură, avem nevoie de piețe, de afaceri prospere. Noi am propus să existe o trecere treptată la subvențiile per hectar și per cap de animal”, a spus expertul economic.

Dezbaterea publică la tema „Ce vor fermierii? Ce poate Guvernul?” este a 296-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu de dezbateri cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.