logo

Violeta Gașițoi: Sistemul judecătoresc este compromis total


https://www.ipn.md/ro/violeta-gasitoi-sistemul-judecatoresc-este-compromis-total-7978_1075839.html

Sistemul judecătoresc din Republica Moldova este compromis total. Pe aceleași cauze, instanțele emit zeci de hotărâri diferite. În opinia avocatei Violeta Gașițoi, aceasta este una din problemele mari ale Republicii Moldova. Experta în apărarea drepturilor omului, stabilită de mai mulți ani în Statele Unite ale Americii, a declarat într-un interviu video pentru IPN că pentru aceste încălcări nu poartă nimeni răspundere, chiar dacă există sute de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Chiar atunci când eram în Republica Moldova, mereu am spus că legea noastră poate fi foarte bună, dar nu este funcțională. Da, aflând-ne peste hotare, eu vă asigur, se vede mult mai bine, pentru că noi avem posibilitatea să facem o comparație între două sisteme de justiție, sunt două țări total diferite, care au legi bune și aplicarea acestor legi este bună. Da, cu regret, în Republica Moldova nu s-a schimbat nimic. A rămas aceeași situație la nivel de interpretare a legislației în vigoare. Este regretabil, pentru că Moldova este văzută într-adevăr ca o țară săracă și această sărăcie vine anume din cauza injustiției care este. Justiție nu avem, medicină nu avem, nu avem o guvernare care să vrea să facă o schimbare și nu avem economie. Acestea sunt cele mai mari probleme și aceste lucruri se văd.”, a menționat Violeta Gașițoi.

În opinia sa, lucrurile legate de justiție, statul de drept, drepturile omului nu au evoluat de-a lungul anilor, chiar dacă țara a beneficiat de sprijin din partea partenerilor de dezvoltare. „Uniunea Europeană ne-a dat tranșe de bani ca să fie făcute reforme reale în domeniul justiției. Dar, din cauza intereselor la nivel de stat, aceste reforme au fost mai mult formale. Și atunci când veneau europenii să le dăm raportul, să le spunem ce s-a făcut la nivel de reformă, tot ce făceau autoritățile a fost că bifau, spunând că „uitați-vă, noi am modificat anumite legi, am făcut anumite reparații în instanțele de judecată”. Și aici se oprea toată reforma. Luând în considerare faptul că europenii nu sunt obișnuiți să mintă, ei sunt foarte creduli. Ei cred autoritățile, pentru că pentru ei este inadmisibil să minți la nivel de stat, la nivel de Ministerul Justiției. Deci, ei cred acestor povești spuse de autoritățile moldovenești”, a declarat avocata.

Experta este de părere că în Republica Moldova ar fi nevoie de transferul competenței Curții Constituționale privind aplicarea și interpretarea Constituției către toate instanțele de judecată de toate nivelurile. Astfel ca oamenii să obțină accesul direct la normele constituționale și să-și apere dreptul putând aplica Constituția direct în instanțele de judecată. Pentru că în prezent oamenii nu pot face acest lucru. Nicio instanță de judecată din Republica Moldova nu aplică direct Constituția, cum, de exemplu, se face în Statele Unite, unde se aplică atât Constituția Federală, cât și propria Constituție a fiecărui stat.

„Noi în Moldova suntem nevoiți să așteptăm foarte mulți ani și să căutăm dreptatea la CEDO. De asemenea, mai avem o problemă că în Republica Moldova nu se aplică procedura precedentului judecătoresc. Dacă am aplica și la noi precedentul judecătoresc, am avea o stabilitate și am putea să prevedem dintr-o cauză sau alta ce decizii vor fi emise. Exact această procedură este aplicată în America și în mai multe state, pentru că de fapt, este important ca fiecare persoană, care se adresează în instanței de judecată, să poată ști cam care ar fi soluția pe cauza sa. Și fiecare investitor care vrea să investească anumite sume de bani în Republica Moldova, în caz de litigii, trebuie să aibă o previzibilitate și să cunoască ce se va decide în situația în care va ajunge într-un anumit conflict. Altfel, noi nici investitori nu avem în Republica Moldova anume din cauza lipsei stabilității judiciare”, a mai spus Violeta Gașițoi.
---

Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”.Varianta video poate fi văzută
aici.