logo

Violența rămâne o realitate dură în Moldova: 22 de femei au murit maltratate de la începutul anului


https://www.ipn.md/ro/violenta-ramane-o-realitate-dura-in-moldova-22-de-7967_1109398.html

Douăzeci și două de femei au murit, în primele zece luni ale acestui an, ca urmare a manifestării violenței asupra lor. Cifra este comparabilă cu cea din anul trecut, când în aceeași perioadă, 21 de femei și-au pierdut viața, fiind maltratate. Autoritățile recunosc că este nevoie de mai mult efort pentru prevenirea cazurilor de violență, dar spun că e necesară și o schimbare de mentalitate. Subiectul a fost discutat la audierile publice privind activitatea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței Împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, transmite IPN.

Viorica Țîmbalari, directoarea Agenției, a precizat că în primele zece luni ale anului a crescut cu 24% numărul ordonanțelor de protecție pentru victimele violenței. Sistemul de monitorizare electronică a fost aplicat în 93% din cazurile în care s-au emis ordonanțe de protecție. Chiar și așa, rezultate nu sunt suficiente. Încă există insuficiente centre în care victimele violenței s-ar putea refugia. La fel, e nevoie de mai multe programe de consiliere psihologică, dar și de abilitare, inclusiv abilitare economică, a femeilor din aceste centre. O problemă este că 80% dintre femei, după ce pleacă din centrele care le oferă protecție, se întorc acasă, la agresor, pentru că nu au un alt loc de trai.

Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței Împotriva Femeilor și a Violenței în Familie lucrează la conceptul unui proiect, denumit Casa Femeii. În cadrul proiectului, vor fi oferite apartamente în care vor putea locui o perioadă de timp femeile victime ale violenței, după ce vor expira cele șase luni în care pot rămâne în centrele specializate. Aceste apartamente, denumite tranzitorii, le vor permite femeilor să locuiască independent, dar totodată vor fi ghidate de un program de abilitare economică și încadrare în câmpul muncii. Programul va începe la Bălți, în 2025, cu suportul partenerilor de dezvoltare și a societății civile.

Tot în 2025 va începe lucrul la un sistem de date, interconectat cu sistemele mai multor  instituții, care va monitoriza cazurile de raportare a violenței în familie. Acest sistem va putea urmări femeia din momentul în care intră la polițist, asistent social sau în sistemul medical, a precizat directoarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței Împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.

Deputata Doina Gherman a amintit de cazul Vieru versus Republica Moldova, în care CEDO, la 19 noiembrie, a condamnat Republica Moldova într-un caz de femicid rezultat din violență în familie. Curtea a constatat încălcarea mai multor articole a Convenției Europene a drepturilor omului. În context, Doina Gherman se întreabă dacă astăzi poate fi prevenit un astfel de caz, în contextul în care Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. „Violența rămâne o realitate dură în Moldova, indiferent dacă e la sat sau oraș și rămâne o tragedie națională”, a adăugat deputata.

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale, a declarat că în acest an se va investi mult în persoanele din prima linie. Dacă la început de an în sistemul național de management de caz, fără Chișinău și Găgăuzia, erau sub monitorizare 3400 de cazuri de violență și cazuri de protecție a copilului, actualmente sunt 24 de mii. Ministrul a spus că în decembrie vor fi detașați 300 de specialiști în protecția copilului în localități.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, crede că trebuie depuse mai multe eforturi la nivel local pentru combaterea violenței. La fel, crede că e nevoie de o analiză la nivel de legislație, acte conexe, pentru a vedea dacă ele sunt aplicate corect.

La 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, s-a dat startul campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Acțiunea are drept scop prevenirea şi combaterea violenței asupra femeilor prin creșterea gradului de conștientizare a violenței drept încălcare a drepturilor omului, a consecințelor și costurilor sale, precum și a mecanismelor de combatere la nivel comunitar şi național.